Marie Curie Kimdir? Neyi Keşfetti, Nasıl Öldü?

Marie Curie,

Marie Curie, radyoaktivite üzerine deneysel araştırmalara öncülük eden, radyoaktif elementleri izole etmek için yeni teknikler geliştiren ve bunları pratik kullanıma sokan bir fizikçi ve kimyagerdi.

Marie
Marie Curie Kimdir? Neyi Keşfetti, Nasıl Öldü?

Marie, meslektaşı bilim adamı Pierre Curie ile evlenmeden önce, vatansever bir çift ama ekonomik durumu iyi olmayan Polonyalı öğretmenin en küçük çocuğu olan Maria Skłodowska idi. Annesi, bir okul müdürü olarak kariyerini evde bakıcı olarak kalmak için bıraktı, ancak Marie 10 yaşındayken annesi hayatını tüberkülozdan kaybetti.

Skłodowska ailesi için para kısıtlıydı. Kötü bir yatırım ve bir dizi yanlış şeyler, babasının milliyetçi ruhuna içerleyen bir şehirde geçimini sağlamak için elinden geleni yaptığını gördü. Rus yönetimi altında, Polonya okulları artık fen dersleri vermiyordu, bu yüzden bilimi seven öğretmen, artık kullanılmayan laboratuvar ekipmanlarını çocuklarının oynaması için eve getirdi.

Marie, eğitiminde başarılı oldu, ancak tüm kadınlar gibi, zamanının önyargısıyla karşı karşıya kaldı ve üniversite eğitiminden mahrum bırakıldı.

Zamanla, babasının mali yardımı ve bir mürebbiye olarak işinden biriktirdiği parayla, Marie Fransa’ya seyahat için yeterli parayı topladı. 24 yaşında, matematik, fizik ve kimya eğitimini ilerletmek için Paris Üniversitesi’ne gitti.

Marie’nin tutkusu ve yeteneği sonunda ona matematik bursu kazandırdı. Bu dönemde, derecesi üzerinde çalışırken, genç Polonyalı öğrenci, Ulusal Endüstriyi Teşvik Derneği çelik alaşımlarının manyetizması üzerine araştırma yapmak üzere görevlendirildi.

Manyetizma üzerinde deneyler yapmak için bir laboratuvar arayışında Marie, boş bir yeri olabileceği beklentisiyle Pierre Curie adında bir bilim adamıyla tanıştırıldı. Alan yetersizdi, ancak Pierre elinden geleni yaptı ve ortak bir bilim sevgisi sonunda ikisini daha da yakınlaştırdı.

Marie Curie neden radyoaktivite okudu?

1896’da, Marie ve Pierre’in Paris’te törenle evlendikten sonraki yıl, Henri Becquerel, uranyum elementini içeren tuzların, yakın zamanda yapılan başka bir keşfe, X-ışınlarına benzer bir şekilde nüfuz edici bir radyasyon formu yaydığını keşfetti.

Meraklı ve kendi doktorası için bir tez konusu arayan Marie, Pierre ve erkek kardeşi tarafından geliştirilen, malzemeleri çevreleyen elektrik yükünü ölçmek için geliştirilen bir tekniği uyguladı. Ölçümlerin içerdikleri uranyum veya toryum miktarıyla ilişkili olduğunu buldu, bu da onların ışınlarının çevredeki havayı iyonize ettiğini (elektriksel olarak değiştirdiğini) düşündürdü. Uraninit olarak bilinen bir uranyum minerali formu olan pitchblende keşfetti.

Pitchblend bileşenlerini yıllarca öğütme, çözme, filtreleme ve kristalleştirmeden sonra, Marie ve kocası, uranyumdan 400 kat daha radyoaktif bir maddeyi izole ettiler.

Uranyum ve yeni bulunan polonyumu çıkardıktan sonra bile, pitchblend radyoaktif kaldı. Radyasyon keşfine katkılarından dolayı kocası ve Becquerel ile 1902’de Nobel Fizik Ödülü’nü almaya hak kazandı.

1911’de Marie, Periyodik Tabloya iki yeni element ekleme konusundaki çalışmalarının tanınmasıyla bu kez kimya için bir kez daha Nobel Ödülü’ne layık görüldü. Ödülü iki kez alan tek kadın olma unvanını koruyor.

Marie Curie nasıl öldü?

Marie Curie’nin uzun süre aplastik, radyasyona maruz kalmasının sonucu öldüğü düşünülmektedir.

Paris’teki evindeki ve laboratuvarındaki defterleri, mobilyaları ve kıyafetleri dahil tüm eşyaları, ölümünden neredeyse 100 yıl sonra hala radyoaktif kalıyor ve 1.5 asır daha o şekilde kalacağı düşünülüyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir