Kösedağ Savaşı Ardından Anadolu’da Kurulan Türk Beylikleri

Kösedağ Savaşı, birçok Türk Beyliği’nin kurulmasını sağlamış bir savaştır. Peki, bu beylikler nelerdir? Hangi bölgelerde hakimiyet sürmüşlerdir.

Kösedağ Savaşı, Anadolu Selçuklular için bir bitme noktasıydı. Gücünü yitirdikten sonra ona bağlı olan beylikler bağımsız hale gelmiştir.

İkinci Anadolu Beylikleri

Osmanoğulları (1299-1922)

Osmanlı İmparatorluğu’nun mimarıdır. Söğüt – Domaniç civarında Osman Bey liderliğinde bağımsızlığını ilan etmiştir. Oğuzların Kayı Boyuna mensuptur.

Karamanoğulları (1257-1487)

Karaman Bey’in öncülüğünde Konya-Karaman civarında bağımsızlığını ilan etti. İkinci Anadolu Beyliklerinden en kudretlisidir. Osmanlı’ya kafa tutabilecek tek beylikti. Onlar da kendilerini Selçukluların varisi sayıyorlardı. Türkçe dilini resmi dil ilan ederek bir ilke imza atmıştır.

Germiyanoğulları (1283-1429)

Kütahya ve civarında bağımsızlığını ilan etmiştir. Osmanlı’nın yakınına kadar sınırlarını genişletmeyi başarmış ve Osmanlı ile ilişkileri başlamıştır. Yıldırım Bayezid, Germiyanoğulları’ndan olan Devletşah Sultan ile dünya evine girmiş ve bazı ilçeleri çeyiz olarak almıştır.

Aydınoğulları (1308-1425)

Aydın ve İzmir çevresinde faaliyet gösteren bu Anadolu Beyliği ayrıca denizci beyliklerden bir olarak bilinmektedir. II Murad döneminde Osmanlıların topraklarına dahil olmuştur.

Saruhanoğulları (1308-1410)

Manisa civarında bağımsızlıklarını ilan etmişlerdir. 1390 senesinde Osmanlı gele geçirse de bir süre sonra fetret devri başlamış. Mehmet Çelebi’nin burayı almasıyla 1412 yıllarında tamamen Osmanlı’ya bağlanmıştır. Denizci beyliklerden biridir.

Menteşeoğulları (1280-1451)

Muğla ve civarında kurulan ikinci Anadolu Beyliklerinden biridir ve denizcidir. 1424 senesinde Osmanlı egemenliğine giren bu beylik Fatih Sultan Mehmet zamanında son verilmiştir.

Candaroğulları (1292-1460)

Sinop – Kastamonu civarında bağımsızlığını ilan etmiş bir beyliktir. Ankara Savaşı ardından adı İsfendiyaroğulları olmuştur. Denizcilikle uğraşan bir beyliktir. İlerleyen süreçlerde Osmanlı donanmasının gelişmesine de büyük katkısı olmuş bir beyliktir.

Karesioğulları (1293-1345)

Balıkesir – Çanakkale etrafında bağımsızlıklarını ilan etmişlerdir. Osmanlı egemenliğine giren ilk beylik olma özelliği de taşır. Denizci bir beylik olduğu için Osmanlı İmparatorluğu’nun donanma gücü için alt yapı sağlamışlardır.

Hamitoğulları (1280-1423)

Antalya – Isparta civarından kurulan ikinci Anadolu Türk Beyliklerinden biridir. Antalya’ya hakim olduğu için denizci beyliklerden biridir. 1423 senesinde Osmanlı tarafından beyliğe son verilmiştir.

Ramazanoğulları (1353-1608)

Adana ve çevresinde faaliyet göstermiş bir Türk Beyliğidir. Çukurova’nın Türk olmasına büyük katkı sağlamışlardır. Denizci bir beylik değildir.

Dulkadiroğulları (1337-1515)

Elbistan – Maraş civarında faaliyet göstermiş ikinci dönem Anadolu Beyliklerinden biridir. 1515 senesinde Turnadağ Savaşı sonrası Osmanlı egemenliğine girmiştir.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir