Kolaj Ne Demek?

Kolaj

Kelime kökü olarak Fransızca olan kolaj, tutkal kökünden türetilmiştir. Kesyap, yapıştırma gibi anlamlara karşılık gelmektedir. Düz bir zemin üzerine fotoğraf, gazete parçası gibi materyallerin yapıştırılmasıyla ya da bunları boyayla karıştırıp yapıştırarak gerçekleştirilen bir resim tekniği olarak da bilinmektedir. Kelimenin kullanım alanına ve tarihçesine bakıldığında resim sanatı alanından kazandırılan bir terim olduğu görülmektedir. 

Özellikle Çin de kâğıdın bulunmasıyla birlikte ortaya çıktığı görüşü kaynaklar tarafından da desteklenmektedir. Bir diğer anlamıyla hazır halde olan ünitelerin birleştirilmesiyle oluşturulan kompozisyonlar içinde kullanılmaktadır. Çeşitli şekillerde derlenmiş şey anlamına da gelmektedir. İlk olarak resme sanatındaki Kübizm akımıyla beraber anlamlı şekilde kullanılmaya başlanmıştır. 

Kolaj
Kolaj Ne Demek?

Teknikte asıl kullanılan temel malzeme kağıt olsa da çeşitli materyallerle de kolaj yapmak mümkündür. Sanatsal yönü daha ağır basan bir kolaj çalışması için genellikle tuval ya kanvas kullanılmaktadır.

 Kolaj yaparken materyalde ya da işleme dökülecek konu da herhangi bir sınırlılık bulunmaz, genellikle meydana getirilen çalışmada bir uyumluluk olması tercih edilmektedir. Kolaj çalışmasında temel maç kullanılan çeşitli malzemelerle 2 boyutlu bir görüntü edebilmektir. 

Kullanılan malzemelerin uygun şekilde tasarımlanması ve malzemenin niteliği 2 boyutlu görüntünün oluşturulmasında oldukça etkilidir. Kökeni resim sanatından gelmesine rağmen şuan günümüzde çok farklı sektörler de ve alanlarda kolaj tasarımları yapılmaktadır. Yaratıcılık ve öznel bir deneyim olduğu için tekniğin yayılması ve gelişmesi de kısa zaman almıştır. 

Her kesyap çalışmasında sanatsal kaygı taşıma gibi bir durumun söz konusu olmayışıyla ve öznel bir yorumla meydana gelmesiyle birlikte hobi olarak da çalışmalar yapan birçok kişi mevcuttur. Ayrıca resim sanatında bu kadar çok tercih edilmesinin sebeplerinden bir diğeri de malzemelerin diğer sanat türlerine göre daha ulaşılabilir ve ekonomik olmasıdır. 

Kişiler kumaş parçaları, eski pullar ya da yapıştırılabilen herhangi bir nesneyle kendi hayal güçleri ve yorumları çerçevesinde çalışma yapabilmektedir. Eski fotoğrafları, mektupları ya da yazıları birbiriyle uyumlu ve estetik görünüm kazandıracak şekilde tasarlayıp yapıştırarak, cansız anları saklamak için kullanılan bir yöntem olduğu da bilinmektedir. 

Dünya üzerinde farklı dönemlerdeki akımların da etkisiyle çok çeşitli örnekleri olsa da özellikle çini, hattatlık, mimari gibi yapılarda kolaj tekniğinin uygulandığı birçok özgün eser mevcuttur.
Son zamanlarda popülerlik kazanmış gibi gözükse de aslında kolaj tekniğini ilk öğrenim gördüğümüz yaşlarda, ince motor becerimizin ve yaratıcılığımızın gelişmesi için bazı derslerde el işi kağıtları, düğme, yaprak gibi çeşitli nesnelerle oluşturmuşuzdur. 

Günümüzde ise kesyap şeklinin teknolojik hali olarak devam eden dijital kolaj uygulamaları sıkça kullanılır durumdadır. Değişen dünyayla birlikte özellikle sosyal medyada fazlaca öne çıkmış bir teknik olarak görmekteyiz. Ücretli ya da ücretsiz dijital platformlar üzerinden insanlar kendi anılarını birleştirmekte, fotoğraflarının yerleşimlerini tasarlamaktadır. Çeşitli mimari tasarımlar da ya da natürel fotoğraflarda da rastlanması mümkün bir tekniktir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir