Isaac Newton Kimdir? Hayatı ve Eserleri

Isaac Newton, 4 Ocak 1643’te İngiltere’nin Woolsthorpe-by-Colsterworth adlı küçük bir köyünde doğdu. Fizikçi ve matematikçiydi, bilimsel Devrim’in önemli düşünürlerinden biriydi.

Isaac
Isaac Newton Kimdir? Hayatı ve Eserleri

Modern fiziksel optiğin temelini oluşturan renklerle bütünleşmiş beyaz ışığı keşfetti. Ünlü üç Hareket yasası ve yerçekimi yasalarının formülasyonu, dünya genelinde fiziğin izini tamamen değiştirdi. Matematikte matematiğin yaratıcısıydı. Onun gibi bir bilim adamı, doğası gereği fizik dünyasına mükemmel bir hediye olarak kabul edilir.

Isaac Newton’un Eğitimi, Ödülleri ve Başarıları

Isaac Newton, 1661’de Cambridge’deki Trinity Koleji’nde okudu. Dört yıllık bursuna başladıktan bir yıl sonra, 1665’te 22 yaşında, Newton, genelleştirilmiş binom teoremini ortaya çıkardığı matematikteki ilk önemli keşfini tamamladı. Aynı yıl BA derecesini aldı.

Isaac Newton, hayatı boyunca sayısız işlerde bulundu. 1671’de, yansıtıcı teleskopun yeni ve geliştirilmiş bir versiyonunu geliştirdikten sonra Royal Society of London’a katılmaya davet edildi.

Daha sonra Kraliyet Cemiyeti Başkanı seçildi (1703). Isaac Newton 1689’da Parlamento’ya girmek için yarıştı. Seçimi kazandı ve Cambridge Üniversitesi Parlamento Üyesi oldu. 1969’da Darphane Müdürü olarak da atandı. Örnek çalışması ve darphaneye bağlılığı nedeniyle 1700’de Darphane Üstadı seçildi. 1705’te şövalye olduktan sonra Sir Isaac Newton olarak tanındı.

Kısaca Isaac Newton’un Bazı Başarıları

Zihni orijinal fikirlerle dolup taşıyordu. Üç farklı alanda önemli ilerleme kaydetti. En önemli keşiflerden bazıları aşağıdaki gibidir.

  • Calculus, çevremizdeki dünyayı anlamamız için hayati önem taşıyan matematiğin değişimi.
  • Yerçekimi
  • Optik ve ışığın davranış biçim
  • İlk yansıtmalı teleskopu icat ett.
  • Kepler’in gezegensel Hareket yasalarının Newton’un evrensel yerçekiminin istisnai durumları olduğunu gösterdi.

Isaac Newton’un Analize Katkısı

Isaac Newton, kalkülüs geliştiren ilk kişiydi. Modern fizik ve fiziksel kimya, değişimin matematiği olduğu için kalkülüs olmadan neredeyse imkansızdır.

Kalkülüsünü diferansiyel hesap, integral hesap ve diferansiyel denklemlere ayırma fikri Newton’un verimli zihninden geldi. Bugün çoğu matematikçi, kalkülüsün keşfi için Newton ve Leibniz’e eşit derecede itibar ediyor.

Evrensel Yerçekimi Yasası

Bir ağaçtan elmanın düştüğünü gördüğü ve bu olay onu yerçekimi kuvvetini ve yasalarını keşfetmeye yöneltti. Sonunda, elmanın düşmesine neden olan basıncın, ayın dünya yörüngesinde dönmesinden, kuyruklu yıldızlar ve diğer gezegenlerin güneşin etrafında dönmesinin bir sonucu olduğunu fark etti. Kuvvet tüm evrende hissedilebilir. Bu nedenle Newton buna Evrensel Yerçekimi Yasası ismini vermiştir. Newton, iki nesne arasındaki yerçekimi kuvvetini hesaplamamızı sağlayan denklemi keşfetti.

Newton’un Hareket Kanunları

  1. Birinci Hareket Yasası
  2. İkinci Hareket Yasası
  3. Üçüncü Hareket Yasası

Optik ve Işık

Optik bilim, Işık ve ışığın nasıl davrandığına bakar. Isaac Newton, seneler boyunca optik deneyler yaptı, 1704’te Opticks’i yayımlamadan önce bir ışık teorisi geliştirdi ve daha sonra teorisini deney ve gözlem yoluyla kanıtladı. Newton’un deneysel yöntemi bilime yeni bir yaklaşımdı ve bilimsel araştırmayı modern çağa yönlendirmeye yardımcı oldu. Bu nedenle, Opticks’in okuyucuya şunu açıkça belirtir: Bu kitaptaki amacım ışığın özelliklerini hipotezlerle açıklamak değil, akıl ve deneylerle önermek ve kanıtlamak. . .

Cam prizma bu deneyler için vazgeçilmezdi. Bununla Newton, doğal beyaz ışığı, farklı derecelerde kırılabilen ve beyaz ışığı tekrardan oluşturmak için yeniden birleştirilebilen birincil görünür renklerin spektrumuna ayırdı. Opticks, Newton’un ışığın doğası ve özellikleri hakkındaki ifadesiydi, ancak cam prizma keşiflerini renge kadar genişletti.

Prizma zarif ve basit bir aletti, üretiminde kullanılan camın kalitesi, deneysel sürecin başarısı için gerekliydi. Cam, bilimsel araştırmanın birçok alanında önemli bir rol oynadı. Düşük cam kalitesi, deneyi tamamen geçersiz kılabilir veya hatta engelleyebilirdi. 17. yüzyıl İngiltere’sinde yapılan camın başka yerlerde üretilenden daha kaliteli olduğu düşünülse de, Newton, meslektaşlarının çoğu gibi, genellikle kendi camını kullanmayı tercih etmiştir.

Isaac Newton da beyaz ışığın basit bir şey olmadığını bir cam prizma yardımıyla kanıtladı. Gökkuşağının tüm renklerinden oluştuğunu ve yeniden birleşerek beyaz ışığı oluşturabileceğini doğruladı.

Isaac Newton’un Ölümü ve Eserleri

Mart 1727’de Londra’da uykusunda vefat etti. İlginç bir şekilde, ölümünden sonra, Newton’un saçında, muhtemelen nasıl öldüğünde rol oynamış olan cıva izlerine rastlanmıştı.

  • Method
  • De Motu Corporum in Gyrum (1684)…Yörüngedeki cisimlerin hareketi (Kitapta kepler yasaları hakkındaki düşüncelerini orataya koymuştur)
  • Philosophiae Naturalis Principia Mathematica (1687)…Doğa Felsefesinin Matematiksel İlkeleri..Kitapta kütle çekimi cisimlerin boyutlarına göre kütle çekimleri hakkında bilgiler sunmuş
  • Opticks (Newton’un eserleri arasında en bilinenidir. Kitapta yansıma ve kırınım hesaplarını ele almıştır)
  • Arithmetica Universalis
  • The Chronology of Ancient Kingdoms Eski Krallıkların Kronolojisi Değiştirildi (Antik çağdaki Krallıklar hakkında bilgiler veriyor)
  • Observations Prophecies Of Daniel and Apocalypse of St. John (Daniel’in Kehanetleri ve St.John Kıyamet Düşünceleri)
  • An Historical Account of Two Notable Corruptions of Scripture (Kutsal Yazıların İki Önemli Yolsuzluğu)
  • Yerçekimi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir