Gölge Oyunları

Gölge oyunları kültürümüzün bir parçası olarak uzun yüzyıllardır oynanan bir oyun türüdür. Bir perde oyunu olan gölge oyunu aslında hayvan derisinin gerilerek sahneye koyulması ve ardından ışık verilerek gölgesi perdeye düşürülen eşyalarla seyirciye hikâyenin aktarılmasıdır. Bu eşyalar bazen bir ev maketi olabilirken bazen insan figürü ya da efsaneleşmiş çeşitli karakterleri kapsayabiliyor.

Gölge
Gölge Oyunları

Halk arasında gölge oyunu denildiği zaman akla ilk gelen tabii ki Hacivat ile Karagözdür. Hayalci denilen kişiler tarafından oynatılan bu oyunlar aslında kültürümüzde yer etmiş olsa da Uzakdoğu kökenlidir. Hatta Çin’den çıkarak tüm dünyaya yayıldığı tahmin edilir. Batıya yayılmaya başladığı 18.yüzyıl itibariyle toplumumuzda da yer edinmiştir.

Hacivat ve Karagöz oyunu ile ülkemiz kültürünün önemli bir parçası olan gölge oyunları ilk olarak ne zaman oynandı, kim tarafından getirildi ve nasıl geldi bilinmiyor. Bazı kesimler Çin ve Endonezya çıkışlı tüccarların toplumumuza kattığını düşünürken bazı kesimler ise Yahudiler tarafından bize getirildiğini öngörüyor. Net bilgi olmamakla beraber yanlış anlama, şakalar, laf sokma ve dalga geçen çelişkiler üzerine kurgulanmış gölge oyunları günümüzde de oynatılmaya devam ediliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir