Geleneksel Türk El Sanatları

Geleneksel Türk El Sanatları

El sanatları tüm dünyada olduğu gibi değerli bir dal olup eşsiz ürünlerin ortaya çıkmasına sebep olur. Türk el sanatları arasında da geleneksel motifler ağırlıktadır. Dünya çapında da ilgi gören Türk ele sanatlarına rastlamak mümkündür.

Geleneksel
Geleneksel Türk El Sanatları

Doğal bir hammaddenin el ile işlenerek, büyük uğraşlar ve azim sonucunda sanat eserine dönüştüğü bir türdür. El emeği çok fazla olup tamamıyla kıymetli eserler ortaya çıkar. Aynı zamanda geleneksel el sanatlarında seri üretim çok rastlanan bir durum değildir. Dolayısıyla söz konusu el emeği eser tek olarak temin edilebilir.

Teknik olarak sanat hem duygunun hem de düşüncenin bir davranış biçimi olarak dışa yansıması olgunluğudur. Buna el emeği ve işçilik eklendiğinde ise ortaya çıkan sanat eseri çok daha değerli bir hal almaktadır. Geleneksel Türk el sanatları bu bağlamda çok büyük önem taşır.

Halen daha da geleneksel Türk el sanatları kursları günümüz Türkiye’sinde Halk Eğitim Merkezleri ve özel atölyelerde kuşaktan kuşağa aktarılarak yaşatılıyor. Bunlar arasında bakırcılık, taş işçiliği, çinicilik, minyatür, ebru gibi sanat dallarını saymak mümkün.

Geleneksel Türk El Sanatları Nasıl Yapılıyor?

  • Minyatür Sanatı

Minyatür sanatının doğuşu 8.yüzyıla kadar dayanıyor ve o günden beri halen daha çok küçük resimlerin bir araya gelerek yarattığı eşsiz bir görsele dönüşüyor. Minyatür sanatı dünya çapında tanınan bir Türk el sanatıdır.

  • Çinicilik

Çinicilik belki de el sanatları arasında global açıdan bakıldığında en başarılı olduğumuz alan olabilir. Keza şu sıralar seri üretim noktasında daha büyük atılımlar olsa da el sanatı olarak ciddi bir yaratıcılık söz konusudur. Anadolu’da Selçuklular ile başlayan ve günümüze kadar gelmiş olan çini sanatının en önemli isimleri ise Mimar Sinan, Veli Can ve Baba Nakkaş’tır.

  • Ahşap İşçiliği

Yine Selçuklular ile yayılmaya başlayan ahşap işçiliği Anadolu’da çok uzun yıllar önemli bir el sanatı olarak icra edilmiştir. Halen daha ahşap oymacılığının inanılmaz örnekleri günümüzde yaşatılmaya devam edilmektedir. Eşsiz ahşap yapılarda da örneklerine rastlanabilir.

  • Cam Sanatı

Cam sanatında cam üflenerek çeşitli şekillerle çevrilir. Geçmişin tam anlamıyla izlerine ulaşılamasa da Türk toplumunun çok uzun yıllardır yürüttüğü el sanatları arasındadır.

  • Taş İşçiliği

Başta granit ve mermer olmak üzere taşların oyulmak suretiyle sanat eserine dönüştürüldüğü el sanatıdır. Özellikle cami gibi yapılarda bunun örneklerine çokça rastlamak mümkündür. Tarih boyunca taş işçiliği el sanatlarımız arasında önemli bir yer kaplamıştır.

  • Tezhip Sanatı

Tezhip sanatı çok fazla icra edilen bir sanat dalı olarak günümüze kadar gelmemiş olsa da altın işlemeciliği olarak tanımlanabilir. Geleneksel el sanatları arasında önemli bir yer kaplamaktadır.

  • Ebru Sanatı

Halen daha en popüler Türk el sanatları arasında yer alan ebru sanatı bir nevi suya resim yapmak olarak yorumlanır. Özel bir sıvı ve özel boyalarla suyun üzerine yapılan resimler inanılmaz bir görsel estetik oluşturur.

  • Hat Sanatı

Güzel yazı yazmanın bir diğer ismi olarak tanımlanabilecek Hat sanatı halen daha eski Hattatlar tarafından sürdürülüyor. Osmanlıdan beri devam ettirilen bir el sanatı olmakla beraber popüler kültür tarafından da tercih edilmeye devam ediliyor.

  • Bakırcılık

Ev aletlerinin bakırdan yapılırken aynı zamanda işlemelerle süslenmesi ile ortaya çıkan el sanatıdır. Aynı zamanda işlevsel kullanım amacı olmayan ve yalnızca süs eşyası olarak tanımlanabilecek bakır ürünler de görülebilir.

  • Dokumacılık

Halen daha elle dokuma Anadolu’da rastlanan bir el sanatıdır. Aynı zamanda endüstriye kıyasla çok kıymetli olduğu söylenebilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir