Esame Kelimesinin Anlamı Ne? Esamesi Okunmamak Tanımı

Esame kelimesi eskiden çok kullanılırdı ama günümüzde çok az rastlıyoruz. Esamesi okunmamak tabirini duymuşsunuzdur, bunun da anlamını sizlere aktaracağız. Esame kelime kökeni ve TDK anlamı hakkında bilgilerle karşınızdayız.

Esame Nedir?

Dilimizde Arapçadan çok kelime geçmiştir ki bunlardan biri de Esame olarak karşımıza çıkıyor. Aslında bu isim anlamı taşıyan bir sözcüktür. Birinden bahsederken isim yerine esame kelimesi kullanılabilir.

TDK’de Esame Anlamı

isim, eskimiş, çokluk, (esa:me), Arapça esāmī Adlar, isimler

Türk Dil Kurumu sözcük hazinesinde esameye de yer vermektedir. TDK arama motorunun verdiği bilgi de kelimenin Arapça bir kelime olduğu ve ad ile isim manasına geldiğidir. Kalıp içinde kullanımına da yeren veren TDK esamesi okunmamak söz öbeğine yer vermiştir.

Esamesi okunmamak anlamı

Esame sisim anlamına geldiği için esamesi okunmamak ardık onun adından bahsedilmiyor, ismini ile ortalarda anılmaz oldu gibi bir anlam çıkar. Osmanlı zamanında maaş alan yeniçerilerin isimleri listeden okunur ve ona göre sırayla paralarını alırlarmış. Yeniçerilik görevini bıraktığında ya da görevden alındığında artık esamesi okunmuyor derlermiş. Sanırım dilimize de buradan geçmiş iki kelimedir.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir