Cumhuriyet İle İlgili Kompozisyon Örnekleri 

Cumhuriyet bir yönetim şekli olarak kullanılan ve en demokratik şekilde toplumların yönetildiği bir rejim olarak kabul edilmektedir. Cumhuriyet nedir ve cumhuriyet nasıl bir yönetim şeklidir sorularının cevaplarını verir nitelikte hazırlanmış kompozisyonları sizler için hazırladık. 

Cumhuriyet (1. Örnek)

Milli iradenin gerçekleşmesi amacıyla bir milletin kendi kendini yönettiği ve kendilerini temsil etmek için oy kullanarak milletvekillerini seçtikleri yönetim biçimine cumhuriyet adı verilmektedir. 

Cumhuriyet
Cumhuriyet İle İlgili Kompozisyon Örnekleri 

Mustafa Kemal Atatürk Cumhuriyeti ilan ederek milletin kendi iradesi ile yönetilmesini istemiştir. Bu amaçla 29 Ekim 1923 gününde her yılın 29 Ekim gününü Cumhuriyet bayramı olan Türk milletine armağan etmiştir ve Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir demiştir.

Cumhuriyetten önce devlet yönetimi bir aileye mensup olarak monarşi şeklinde yönetilmekte ve zamanla yaşanan gelişmeler ve savaşlar sonucunda Osmanlı İmparatorluğu’nun yıkılması ile yaş ana milli mücadele sonucunda yeni Türk devletinin rejimi Cumhuriyet olmasına karar verilmiştir. Mustafa Kemal Atatürk’ün Cumhuriyeti ilan etmiş böylece halk yönetim üzerinde doğrudan söz hakkına sahip olmuştur. Seçme ve seçilme hakkı gibi inkılapların gerçekleşmesi ile halk oy kullanarak milletvekillerini seçmiş ve böylece yönetimde söz hakkına sahip olmuştur. 

Mustafa Kemal Atatürk tarafından devletin rejim eksikliği görülmüş ve milletvekilleri ile görüşülüp karara bağlanarak devletin rejiminin Cumhuriyet olması önergesini meclise takdim edilmiş ve bu yönde meclis kararından sonra Cumhuriyet kabul edilmiştir. 

Böyelce devletin adı Türkiye Cumhuriyet Devleti olmuştur. Türkiye Cumhuriyetinin ilk Cumhurbaşkanı da Mustafa Kemal Atatürk’tür.

29 Ekim 1923 tarihinde 101 pare top atışı ile Cumhuriyetin ilanı kutlanmıştır. O tarihten sonra da 29 Ekim her yıl ülkenin her yerinde coşkuyla kutlanmaya başlanmıştır.

29 Ekim 1923 (2. Örnek)

Milletlerin kendi kendilerini yönetmek amacıyla ve yöneten kişiyi belirlemek için seçim yaparak kendi iradelerini yönetime yansıttıkları biçimine cumhuriyet adı verilmektedir. Ülkemizde yapılan inkılapların sonrasında saltanatın ve hilafetin kaldırılmasıyla devletin rejimi olmadığı anlaşılıp verilen kararla  29 Ekim 1923 tarihinde cumhuriyet kabul edilmiştir. Mustafa kemal Atatürk bu tarihi Türk milleti için kendi iradesiyle yönetilme fırsatı olarak armağan etmiştir. 

Cumhuriyet rejiminde Türk milletinin iradesi ile yönetime katılması mümkün olduğu için olmazsa olmaz değerleri arasına yer almaktır. Bu yönetim şekli sayesinde Türk haklı için yepyeni bir sayfa açılmıştır. Kurtuluş savaşında verilen o engin mücadele cumhuriyet sayesinde en güzel şekilde taçlandırılmıştır.

Bugün bu topraklarda tam bağımsız ve özgürce yaşayabiliyor isek; Atatürk ve o kahraman silah arkadaşları sayesindedir. Bu devlet onların aziz hatıraları üzerine inşa edilmiştir. Bu sebeple bize düşen en kutsal görev; atalarımızdan bize kalan cumhuriyeti en iyi şekilde korumak ve yarına ümitle bakan nesillere bu değerleri en iyi şekilde anlatmaktır.

Egemenlik Kayıtsız Şartsız Milletindir (3. Örnek)

Mustafa Kemal Atatürk yeni Türk devletinin birçok açıdan gelişmesini sağlamak için yapmış olduğu inkılapların amaçlarına ulaşması için devletin rejiminin de değişmesine karar vermiş ve Cumhuriyeti ilan etmiştir. 29 Ekim 1923 gününde her yılın 29 Ekim gününü Cumhuriyet bayramı olan Türk milletine armağan etmiştir ve Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir demiştir.

Cumhuriyet rejiminin tercih edilmesinin nedeni ülkenin kendi geleceğini savaşlarla ve kendi iradesi ile seçtiği için yönetimini de kendi iradesiyle seçebileceği anlayışıdır. Mustafa Kemal Atatürk bu konuda Türk milletine güvenerek kendi kendini yönetebilme imkanı sunan Cumhuriyet rejimini ilan etmiş ve  halk yönetim üzerinde böylelikle tam olarak söz hakkına sahip olmuştur.

Halkın genel oy haklarını kullanarak milletvekillerini seçmesi ve böylece yönetimde söz hakları olması sağlanmıştır. 

29 Ekim 1923 tarihinde 101 pare top atışı ile Cumhuriyetin ilanı kutlanmıştır. O tarihten sonra da 29 Ekim her yıl ülkenin her yerinde coşkuyla kutlanmaya başlanmıştır. Milletlerin kendi kendilerini yönettiği ve yöneten kişiyi belirlemek için seçim yaptıkları yönetim biçimine cumhuriyet adı verilir. Türkler 29 Ekim 1923 tarihinde cumhuriyeti kabul etmişlerdir. Mustafa kemal Atatürk bu tarihi Türk milletine hediye etmiştir.

Cumhuriyet ile ilgili kompozisyon yazmak isteyenlere başlıkları sunuyorum;

– Cumhuriyet özgürlük ve barış demektir

– Cahil olan bir toplum Cumhuriyeti kabullenmez

– Cumhuriyet adaletin, ilmin, ahlakın ve demokrasinin iktidarıdır!

– Cumhuriyet, kimsesizlerin kimsesidir

– Cumhuriyetimizin dayanağı Türk toplumudur.

– Cumhuriyet fazilettir.

– İstikbal Cumhuriyettedir.

– Cumhuriyet demek Atatürk demektir!

– Öğretmenler! Cumhuriyet sizden, fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür nesiller ister.

– Cumhuriyet erdemli insanların rejimidir.

– Cumhuriyet fikren, ilmen, bedenen kuvvetli, ahlaklı ve seciyeli muhafızlar ister. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir