Cennet ve Cehennem Nasıl Bir Yerdir? Kur’an-ı Kerim’deki Tasviri

Cennet ve Cehennem

İnsanoğlunun yaradılışından bu güne kadar aklındaki tek soru olan ölümden sonraki hayat için pek çok teori ortaya atılmıştır. Farklı kültürlerde yaşayan farklı inanışlara sahip insanlar, kendi inanışlarına göre ölümden sonraki hayatı yorumlarlar. Kimisi evrim teorisine inanırken, kimisi reenkarnasyona inanır. Kutsal kitaplarda yer alan ve İslam dininde özellikle üzerinde durulan ölümden sonraki hayatta insanları cennet ve cehennem beklemektedir. 

 Ölüm bir son değil başlangıçtır. Sonsuz hayatın başlangıcı. Bu başlangıç cennet ve cehennem olarak ikiye ayrılır. Kişinin dünya hayatında yapmış olduğu iyilik ya da kötülüklere göre ölümden sonra cezalandırılacağı ya da ödüllendirileceği yerlere verilen isimlerdir. 

Cennet
Cennet ve Cehennem Nasıl Bir Yerdir? Kur’an-ı Kerim’deki Tasviri

Cehennem kelime anlamı olarak dipsiz kuyu demektir. Bu dipsiz kuyu insanoğluna dünya hayatındaki yaptığı kötülüklerden dolayı ceza olarak yaratıcı tarafından oluşturulmuştur. Cennet ise çok güzel yer demektir. İyiyi seçen ve iyilik yolunda giden insanlar için yaratılmış olan cennet ise sonsuz hayatın en büyük ödülüdür. 

Cennetin Kur’an’daki Tasviri 

Cennet güzelliklerle ve bolca nimetle donatılmış, müminlerin sonsuza kadar kalacağı ahiretteki yerdir. Kur’an’da pek çok ayette cennete yer verilmiş ve tasvirlerde bulunulmuştur. Cennet nasıl bir yer merak edenler için kurandaki ayetlere göre bu mekânı şu şekilde tasvir edebiliriz;

 Dünyadaki nimetlerden çok daha fazlasının ve güzelinin bulunduğu, insanları rahatsız edecek sıcak ve soğuk hava koşullarının olmadığı, göz alabildiğince yeşil bitkilerle dolu, gökler kadar geniş, içerisinde insanın hayal edemeyeceği kadar nimetin, meyve ağaçlarının, cennet içeceği akan nehirlerin olduğu aklın hayalin ermeyeceği güzellikteki yerdir. 

Kur’an-ı kerimde ise cennet insanoğluna şu ayetlerle tasvir edilmiştir;

‘’ İşte onlara, içinden ırmaklar akan cennetleri vardır. Onlar orada ince ve kalın ipekli yeşil elbiseler giyecekler.’’ ( Kehf Suresi, 31. Ayet)

‘’Allah mümin erkeklere ve mümin kadınlara içinde ebedi ırmaklar akan cennetler ve adn cennetlerinde güzel meskenler vaat etmiştir. ‘’ ( Tevbe Suresi, 72. Ayet)

‘’Şüphesiz senin için orada aç kalmak, çıplak kalmak yoktur.’’ ( Taha Suresi, 118.Ayet)

‘’Orada boş söz işitmezler. Yalnızca (meleklerim) ‘’selam!’’ ( deyişini) işitirler. Orada sabah akşam rızıkları da vardır.’’( Meryem Suresi, 62. Ayet)

‘’Orada koltuklar üzerinde kurulmuş olarak bulunurlar. Orada ne güneş ( yakıcı sıcak) görürler, ne de dondurucu soğuk.( İnsan Suresi, 13. Ayet.)

‘’ Orada ne bir boş söz işitirler, ne de bir yalan.’’ ( Nebe Suresi, 35. Ayet.)

‘’Orada, görünce (sonsuz) nimetler ve büyük bir mülk (hükümranlık) görürsün. ‘’ ( İnsan Suresi, 20. Ayet)

‘’Allah’a karşı gelmekten sakınanlar ise güvenli bir yerdedirler.’’ ( Duhan Suresi, 51. Ayet)

‘’ Onlar, Adn cennetlerine girerler. Orada altın bilezikler ve incilerle süslenirler. Oradaki elbiselerde ipektir.’’ ( Fatır Suresi, 33. Ayet)

Cehennemin Kur’an’daki Tasviri 

Cehennem insanoğlu için Cennetin zıttı, yani kötü davranışların sonucu olarak cezalandırılacak yer olarak tasvir edilir. Derin kuyu anlamındaki cehennem, azap çekeceklerin yeridir.  Kur’an’da müminlerin cezalarını çekip çıkabileceği bir yer olarak anlatılan cehennemde kâfirler ise sonsuza dek azap çekeceklerdir. 

Cehennemin Kur’an ayetlerinde tasvir edilişi ise şu şekildedir;

‘’ Şayet, kulumuza indirdiğimiz (Kur’an) hakkında şüphe içinde iseniz, onun benzeri bir sure getirin ( bakalım). Ve doğru sözlü iseniz Allah’ın dışındaki şahitlerinizi de (yardıma) çağrın.  ( Bakara Suresi, 23.Ayet)

‘’Buna rağmen yapamazsanız ki asla yapamayacaksınız, o halde yakıtı insanlarla taşlar olan ve kâfiler için hazırlanmış bulunan cehennem ateşinden kendinizi koruyun.’’ ( Bakara Suresi, 24. Ayet)

‘’ İnkâr edenlere de ki; ‘ Sizler yakında mağlup edilecek ve topluca cehenneme sürüleceksiniz. Orası ne kötü bir yataktır. ‘’ ( Al’i İmran Suresi, 12. Ayet)

‘’ O kıyamet gününde bir kısım yüzler pırıl pırıl parlayacak; bir kısım yüzler de kederden simsiyah kesilecektir.  Yüzleri simsiyah olanlar: ‘ İmanınızdan sonra tekrar küfre sapmıştınız, değil mi? O halde küfür üzere yürüyüp durmanız sebebiyle tadın bakalım bu azabı!’ denilecek.’’ ( Al’i İmran Suresi, 106. Ayet )

‘’Ayetlerimizi yalanlayan ve büyüklenip onlardan yüz çevirenlere gelince, işte onlar ateşin yoldaşlarıdır ve orada sonsuza dek kalacaklardır. ‘’ ( Araf Suresi, 36. Ayet)

‘’ Onlar için cehennem ateşinden döşekler ve üstlerinde de yine ateşten örtüler vardır. İşte biz zalimleri böyle cezalandırırız. ‘’ (Araf Suresi, 41. Ayet)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir