Büyük Kan Dolaşımı (Sistematik Dolaşım) Nedir?

Büyük kan dolaşımı, kalpten diğer tüm vücut bölgelerine pompalanır ve sonra tekrar kalbe geri döner. Bu tür dolaşımın kan damarları, kalbi diğer vücut dokularına bağlar. Kalpten çıkan ve vücudun diğer bölgelerine dağılan kan genellikle oksijenlenirken, vücut dokusundan kalbe geri dönen kan oksijensizleşir. Bu durum büyük kan dolaşımıdır.

Büyük kan dolaşımı, oksijeni giderilmiş kanı kalbe geri getirirken vücudun dokularına oksijen ve besin sağlamak için kanın kalpten vücuda hareketidir. Oksijenli kan, pulmoner venlerden sol atriyuma girer. Kan daha sonra mitral kapaktan sol ventriküle pompalanır. Sol ventrikülden kan, aort kapağından ve vücudun en büyük arteri olan aorta pompalanır. Aort, diyaframdan geçmeden önce vücudun alt kısımlarını besleyen iliak, renal ve suprarenal arterlere dallandığı yerde kavislenir ve üst gövdeye giden ana arterlere dallanır.

Arterler daha küçük arterlere, arteriyollere ve son olarak kılcal damarlara ayrılır. Dokularla gaz ve besin alışverişi, dokuların içinden geçen kılcal damarlarda gerçekleşir. Metabolik atık ve karbondioksit hücreden kana yayılırken, kandaki oksijen ve glikoz kandan hücre içine yayılır. Sistemik dolaşım, pulmoner dolaşımla beslenen akciğer parankimi dışında vücuttaki her organın ve her dokunun metabolizmasını canlı tutar.

Oksijeni giderilmiş kan, kılcal damarlarda birleşerek venüllere, ardından damarlara ve son olarak da kalbin sağ kulakçığına akan vena kavalara doğru devam eder. Sağ kulakçıktan, kan, sistem dolaşımına geri dönmeden önce oksijenlenmek üzere pulmoner dolaşımdan geçerek vücuttaki dolaşım döngüsünü tamamlayacaktır. Sistemik dolaşımın arteriyel bileşeni vücuttaki en yüksek kan basıncıdır.

Büyük kan dolaşımının venöz bileşeni, kalbe olan uzaklıkları nedeniyle kıyaslandığında önemli ölçüde daha düşük kan basıncına sahiptir, ancak telafi etmek için yarım ay kapakçıkları içerir. Bir bütün olarak sistemik dolaşım, pulmoner dolaşımdan daha yüksek bir basınç sistemidir, çünkü sistemik dolaşım, pulmoner dolaşıma kıyasla vücutta daha fazla kan hacmini zorlamak zorundadır.

  • Koroner arterler – kalp duvarına kan sağlar ve aorttan çıkan ilk arteriyol dallarıdır.
  • Karotis arterler – beyne kan sağlar
  • Renal arterler – böbreklere kan sağlar
  • İlyak arterler – bacaklara kan sağlar
  • Subklavyen arterler – omuzların etrafındaki bölgeye kan sağlar.
  • Mezenterik arter – bağırsaklara kan sağlar.

 

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir