Börülce Nasıl Saklanır? Hangi Hastalıklara İyi Gelir? Zararları Nelerdir?

Börülce buzdolabında saklanırsa raf ömrü uzar. Kansızlığa iyi gelen faydaları bulunmaktadır. Kalorisi azdır lakin fazla tüketimi zararlı olabilir.

Börülce

Börülce baklagiller familyasına ait bir gıda maddesidir. Fasulyeye benzer bir yapısı vardır. İyi olgunlaşmış kazık bir kökü vardır. Tek yıllık bir bitki olmakla beraber otsu bir yapısı vardır. Yaprakları üç yapraktan oluşmaktadır. Bu nedenle bileşik yaprak olarak tanımlanmaktadır.

Kış aylarında kurusu tüketilebildiği gibi yaz aylarında yaş hali de tüketilmektedir. Özellikle salata şeklinde tüketimi ülkemizde yoğun olarak görülmektedir. Ülkemizde özellikle Ege ve Akdeniz bölgelerinde tüketimi ve üretimi yaygındır.

Yıllık üretim miktarı yıllara göre değişiklik gösterse de ortalama 9 ile 10 bin ton arasında olmaktadır. Dünya’ya Afrika’dan yayıldığı tahmin edilen börülce tarihi hakkında fazla bir bilgi bulunmamaktadır. Ülkemizde de yeterli önemi görmeyen börülce genel olarak zeytinyağı ile birlikte tüketilmektedir.

Börülce Nasıl Saklanır?

Börülce nasıl saklanır sorusuna verilecek en iyi cevapların başında, kuru ve ışıktan uzak bir şekilde saklanmalıdır cevabı gelmektedir. Tüm bakliyatlar gibi kuru ve güneş görmeyen bir alanda muhafaza edilmesi en iyisi olacaktır.

Börülce saklama koşulları için en uygun kap cam kavanozlardır. Hava almayan bir kapağa sahip cam kavanoz ile uzun süre tazeliğini koruyacaktır. Bu nedenle tüm bakliyatlar gibi muhafaza edilmesi yararlı olacaktır. Aksi takdirde böceklenebilir veya nemlenerek bozulabilir.

Tüm ürünlerde olduğu gibi uzun süre korunması gerekiyorsa serin bir yerde muhafaza edilmesinde fayda vardır.

Özellikle cam bir kavanoz içinde serin bir alanda uzun süre korunacaktır. Paketli olan ürünlerde de son kullanma tarihine kadar tazeliğini koruyacaktır. Ancak yine ısından ve nemden uzak bir alanda saklanmasında fayda vardır. Aksi takdirde nemlenmesi veya böceklenmesi olabilecek durumlar arasındadır.

Börülce Yemeklerde Nasıl Kullanılır?

Börülce yemeklerde nasıl kullanılır sorusunun birçok cevabı bulunmaktadır. En bilinen tüketilme şekli zeytinyağlı salata şeklinde olan börülce yemeği de bilinmektedir. Çeşitli aşamalardan geçerek yapılan yemekleri olan börülce ile sayısız yemek yapılabilir.

Ayrıca ülkemizin çeşitli yörelerinde haşlanan besin maddesi börülce dürümü olarak da tüketilmektedir. Lolaz ismi ile bilinen dürüm çeşitli yörelerde tüketilmekte ve yöresel bir lezzet olmaktadır.

Yine Ege ve Akdeniz bölgesinde kullanımı yaygın olan börülce kullanımı yaygın bir besin maddesi olarak dikkat çekmektedir.

Börülce Faydaları

Börülce faydaları saymakla bitmeyecek kadar çok bir besin maddesidir. Kolesterol dengesini sağlamaktan, zayıflamaya kadar birçok konuda faydası bulunmaktadır. Börülcenin yararları şunlardır.

·       Sindirim sistemini rahatlatıcı özelliği bulunmaktadır.

·       Kalp sağlığı için yararlı bir besin maddesidir.

·       Kalp yetmezliğine iyi gelmektedir.

·       Kalp krizi ve felç riskini azaltmaya yardımcı olur.

·       Atardamarlarda plak birikmesini önler.

·       Doğal bir antioksidan durumundadır.

·       Kronik rahatsızlıklara ve bağışıklık sistemine iyi gelmektedir.

·       Kemik sağlığı ve uyku düzeni için birebir bir gıda maddesi olmaktadır.

·       Anemi gibi rahatsızlıklara iyi gelir.

·       Cilt bakımında yararlı olduğu kanıtlanmıştır.

·       Dolaşım sisteminin düzgün çalışmasını sağlamaktadır.

Börülce Nelere İyi Gelir?

Börülce nelere iyi gelir sorusunun birçok cevabı bulunmaktadır. Ancak dolaşım sisteminden, boşaltım sistemine kadar birçok fonksiyona iyi geldiği bilim insanları tarafından kanıtlanmıştır.

Bunun yanında kalp ve cilt sağlığı için yararlı olan börülce, kalp krizi ve felç ihtimalini azaltmaktadır. Kansızlık gibi rahatsızlıklara da iyi gelmektedir.

Börülce İçindeki Vitaminler

Börülce içindeki vitaminler bakımından oldukça zengindir. B grubu vitaminleri içerisinde bulunduran börülce bitkisi B1, B2, B3, B5 ve B6 vitaminlerini içermektedir. Ayrıca A vitamini ile birlikte, C vitamini de fazlaca barındırmaktadır.

Börülce içindeki mineraller bakımından da zengin bir besin öğesidir. İçerisinde bulunan mineraller şu şekildedir.

·       Folik asit

·       Demir

·       Potasyum

·       Magnezyum

·       Kalsiyum

·       Selenyum

·       Sodyum

·       Çinko

·       Bakır

·       Fosfor

Börülce Kalorisi

Börülce kalorisi olarak düşük enerji içermektedir. Zeytinyağı ile birlikte tüketilen bir besin maddesi olduğu için hafif bir yapısı bulunmaktadır. 100 gram börülce içerisinde bulunan 115,7 kcal kalorinin haricinde diğer değerler şu şekildedir.

·       115,7 kcal kalori

·       4 mg sodyum

·       8 gram protein

·       21 gram karbonhidrat

·       278 mg potasyum

·       0,4 mg C vitamini

·       Bol miktarda A vitamini

·       2,4 mg demir

·       24 mg kalsiyum

Börülce Zararları

Börülce zararları fazla tüketildiği takdirde ortaya çıkmaktadır. Tüm besin maddelerinde olduğu gibi börülce de fazla tüketildiğinde yan etkiler ortaya çıkarabilir. Özellikle gaz yapma konusunda etkili olmaktadır. Bu nedenle fazla tüketilmesi durumunda istenmeyen sonuçlar çıkarabilmektedir.