Bir Günde Kılınan Beş Vakit Namazlar Hangileridir?

Bir günde kılınması farz olan beş vakit namazlar

Namaz ibadeti günde beş vakit kılınması farz olan bir ibadettir. Sabah, öğle, ikindi, akşam ve yatsı namazı olmak üzere beş vakitte namaz ibadeti yapılmaktadır. Her vakit belirli süreler ile ayrılarak diğe vaktin girmesi ile sonlanmaktadır. Bu nedenle namaz ibadeti zaman koşulu olan da bir ibadet olarak kabul edilmekte eğer vaktinin kaçırılması söz konusu ise kaza yapılması gerekmektedir.

Bir
Bir Günde Kılınan Beş Vakit Namazlar Hangileridir?

Beş vakit namazın süreleri ve rekatları ile ilgili bilgileri şöyle sıralamak mümkündür. 

Sabah namazı; imsak ile güneşin doğuşu arasındaki sürede kılınan bir namazdır. Güneşin doğuşu kerahat vaktine girdiği için hu vakitlerde sabah namazı kılmak mekruh olmaktadır. 

Sabah namazı 4 rekattır. 2 rekat sünnet ilk olarak kılınıp ardından iki rekat farz kılınmaktadır. 

Öğle Namazı; öğle vakti olarak belirlenen sürede kılınmaktadır. Güneşin tam tepe vaktine geldiği  zamanda kılınması uygun değildir bunun nedeni ise güneşe tapanlara benzememek için bu saatlerde ibadet yapmak mekruh olmaktadır. 

Öğle namazı 10 rekattır. 4 rekat sünnet, 4 rekat farz ve 2 rekat son sünnet ile namaz tamamlanmaktadır. 

İkindi namazı; ikindi namazı öğle namazı vakti çıktıktan sonra güneşin batışından 45 dakika önceye kadar sürede kılınması gereken bir namazdır. Güneşin doğuşu, batışı ve tam tepe noktasına gelişi kerahat vakti olarak değerlendirilip bu vakitlerde namaz kılmak caiz olmadığı için ikindi vakti oldukça önemlidir. 

İkindi namazı 8 rekattır. 4 rekat sünnet ve 4 rekat farz şeklinde kılınmaktadır. 

Akşam namazı; akşam namazı güneşin tamamen batması ile başlayan vakitte kılınmaktadır. Akşam namazı ezan okunur okunmaz kılınması tavsiye edilen bir namazdır. 5 rekattır. 3 rekat farz 2 rekat sünnet şekline kılınır. Diğer namazlardan farklı olarak 3 rekat farz namazı önce kılınmaktadır. 

Yatsı namazı; yatsı ezanından sonra kılınan bir namazdır. 10 rekat yatsı namazı ve ardından vitr namazı ile namaz tamamlanır. 4 rekat sünnet, 4 rekat farz ve 2 rekat son sünnet ardından da 3 rekat vitr namazı kılınması ile tamamlanır. Burada kılınan 3 rekat vitr namazı vacip olan namazlardan olmasının yanında kılınması vacip hükmünde olduğu için terk edilmesi kişiye sorumluluk yükleyen bir ibadettir. Bu nedenle yatsı namazının hemen ardından kılınması gereken bir namaz olarak kabul edilmektedir. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir