Akdeniz İklimi Nedir, Nerelerde Görülür, Özellikleri Nelerdir?

 

Akdeniz tipi iklim, ülkemizde; Akdeniz, Marmara ve Ege’de görülmektedir. İklim tipi nedeniyle küçük maki tarzı bitkiler yaygındır. Çok fazla güneş alan bir iklim olduğundan seracılık kış aylarında yaygındır. Beton yapılara daha çok rastlanır, Karadeniz’de ise yağıştan dolayı ahşap yapılar fazladır. Yapılaşma iklimle bağlantılıdır.

Akdeniz çevresindeki toprakların yanı sıra Kaliforniya, Batı ve Güney Avustralya, Orta Şili ve Asya ve Güneybatı Güney Afrika dahil olmak üzere dünyanın diğer bazı bölgelerinde hüküm sürmektedir. Dünyadaki Akdeniz iklim bölgelerinin büyük çoğunluğu Akdeniz’de meydana gelir ve nemli iklimle karşı karşıya kalınmadığında binlerce kilometre boyunca kurak bölgelere kadar uzanabilir. Akdeniz İklimi, ismini Akdeniz Havzası bölgesinde yer alan iklimden almıştır. Yazlar kurak ve sıcak, kışlar ılık ve yağışlı geçer.

Akdeniz İkliminin Temel Özellikleri

 

Akdeniz iklimi, kuru – sıcak yaz ve soğuk ve yağışlı kış ile karakterizedir. İklim bölgesi, okyanusların beş büyük subtropikal yüksek basınç kuşağıyla bağlantılıdır. Bu basınç kuşakları Azore, Güney Atlantik, Kuzey Pasifik, Güney Pasifik ve Hint Okyanusu Yüksekliğini içerir. Basınç kayışları ayrıca antisiklon olarak da adlandırılır ve Kuzey Yarımkürede saat yönünde ve Güney Yarımkürede saat yönünün tersine döner.

Antiksiklonlar, çevreleyen havanın farklılaşmasına ve açık bir gökyüzüne yol açacak şekilde alçalmasına neden olur. Kış mevsimlerinde yağışların ılık güneşli günlerle değiştiği Akdeniz iklim bölgesinde iklim değişiklikleri derindir. Yağışlar yıldan yıla değişir ve eşit olarak düşmez. Yağmurlar her yıl aynı zamanda veya aynı aralıkta gelmez. Sıcaklıklar ayrıca kış sıcaklıklarının sıfıra kadar düşmesi ve kurak bölgelerde 50 derecenin üzerine çıkabilmesi nedeniyle yıldan yıla değişir.

  • Yazlar aşırı sıcaktır, ülkemizin güneyinde yer alan illerde etkisi daha ağırdır.
  • Kışlar cephe yağışlarının etkisiyle fazladır ve yıllık ortalama sıcaklık 15-20 derece arasındadır.
  • 12 ay boyunca yağış miktarı 600 – 1000 milim arasıdır.
  • Yağış rejimi düzenli değildir.
  • Yılın 7.ayı geldiğinde 30 dereceyi aşan sıcaklıklar kavurucu olabilir.
  • Yaz aylarında çöl iklimi Akdeniz’e doğru ilerler ve belirli saatlerde dışarı çıkmamak gerekir.
  • Yaz aylarında yağış ihtimali yok denecek kadar azdır.
  • Kışın 10 derece civarında sıcaklık birçok iklim tipine göre bu aylarda oldukça ılıktır.

 

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir