Akan Su Yosun Tutmaz Atasözü Bize Ne Anlatıyor? TDK Anlamı

Akan su yosun tutmaz atasözünü daha önce duydunuz mu bilmiyorum ama yine bize bir ders vermek için söylenmiştir. Peki, bu atasözü ne anlam ifade ediyor?

Akan su yosun tutmaz sözündeki yosun aslında kir anlamında kullanılmıştır. Sürekli bir işleyiş devam ediyorsa orası her daim temiz durur, etrafında hiçbir şey toplanamaz demektir.

Sakin sulara baktığınız zaman taşların yemyeşil olduğunu görürsünüz. Eğer bir insan hiç çalışmaz, sürekli oturursa vücudu kireç tutabilir, yürümekte güçlük çekebilir, yani hareketsiz olduğu için iyice tembelleşir.

Eğer bir su sürekli hareket ediyorsa, farklı kaynaklardan besleniyorsa taşların tertemiz olduğunu görürsünüz. Akan su yosun tutmaz tam da bu tür bir deneyimden ortaya çıkmıştır. İnsanlar, canlılar için de bu böyledir. Eğer siz, aktif olarak çalışıyor, bir şey üretebiliyorsanız kendinizi daha iyi hissedersiniz. Kendinize ve başkasına yararlı işler yapmak sizi mutlu biri yapar. Sürekli boş boş oturmak ise kafanızdaki kötü şeylerin çoğalmasına neden olur. Kişi kendine de başkasına da zarar verebilir.

Akansu yosun veya kir tutmaz yerine bazı kaynaklarda yuvarlanan taş yosun tutmaz olarak da söylenmektedir. Aslında hepsi aynı kapıya çıkmaktadır. Bu atasözüyle birlikte işleyen demir ışıldar, pas tutmaz atasözü de aynı anlama gelmektedir. Dilimizde birbirini eş anlamlı birçok deyim, atasözü bulunmaktadır.

Akan su yosun tutmaz atasözünün TDK anlamı nedir?

Sürekli olarak iş değiştiren bir kimse başarı kazanamaz anlamında kullanılan bir söz.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir