Adet Kanı Nasıl Temizlenir?

  Kan lekesi en zor çıkan lekelerden birisi olmakla beraber sık sık karşımıza çıkmaz. En azından erkekler bu konuda biraz daha rahat diyebiliriz. Kadınlar..

Kan lekesi en zor çıkan lekelerden birisi olmakla beraber sık sık karşımıza çıkmaz. En azından erkekler bu konuda biraz daha rahat diyebiliriz. Kadınların ise periyodik olarak her ay yaşadıkları regl dönemi bu sorunla daha sık karşılaşmalarını sağlar. Regl dönemi ortalama bir hafta sürer ve bu süreç boyunca kadınların devamlı olarak kanamaları olabilir. Sorun yaşamamak adına ped değişimlerini sık yapmak bir çözüm yolu gibi görünse de yeterli olmadığı zamanlara rastlamak mümkündür.

Gerek kıyafetlere taşan adet lekeleri gerekse banyoda ped değişimi esnasında farklı yerlere bulaşması sorun teşkil edebilir. Bulaştığı anın farkına vardıysanız bir anlamda şanslı olduğunuzu söyleyebiliriz. Çünkü adet kanı lekesi ilk görüldüğü anda müdahale edilirse çok başarılı sonuçlar verebilir. Ancak kuruması halinde aynı sonucu almak fazlasıyla zordur.

Adet kanı bulaştığı an kumaşın türüne göre bir temizlik seçeneği belirlenmelidir. Örneğin herkesin bu aşamada ilk yaptığı şey lekeyi sürterek temizlemektir. Ancak sıvı formdaki kanın daha fazla yayılması sağlanır. Bu nedenle yalnızca kurumuş adet lekeleri için ovalamak ya da çitilemek çözüm olabilir.

Bilhassa iç çamaşırlara bulaşan, dönem dönem normal kıyafetlere taştığı görülen adet kanı lekesini çıkarmak aslında zor değildir. En önemli koşulu anında müdahale etmektir. Müdahale ederken dikkat etmeniz gereken detayların başında ise adet kanının daha fazla ayılmasını önlemek yatar. İlk etapta bir peçete yardımıyla fazlalık olan kısmı emdirebilirsiniz.

İster çamaşırınızda, isterseniz klozetinizde bu lekeye rastlayın ilk etapta kuru bir forma ulaşana kadar havlu peçete yardımıyla emdirme uygulayın. Böylelikle kanın büyük ölçekte azaldığını göreceksiniz. Geriye ise temizleyeceğiniz kısmı kalacak.

Kıyafetlerden adet lekesi çıkarma işlemini yaparken bir kabın içerisine soğuk su doldurarak kıyafetinizi ya da iç çamaşırınızı içine koyabilirsiniz. Bu kan lekesinin çözünmesi için yeterli olacaktır. Henüz yeniyken bu işlemi uygulamanız doğrudan bu lekeden kurtulmanızı sağlar. Fakat bir süre geçtikten sonra fark etmeniz halinde yalnızca bu işlem yeterli olmayabilir.

Eğer beyaz bir iç çamaşırından söz ediyorsak çamaşır suyuyla karıştırılmış suyun içerisine attığınız çamaşırlarınızı çitileyerek arındırabilirsiniz.

Çitileme işleminde her ihtimale karşı dikkatli davranmanızı ve plastik eldiven kullanmanızı tavsiye ediyoruz. Eğer çamaşırlarınız renkliyse çamaşır suyu yerine farklı bir çamaşır deterjanı kullanmanız önerilir. Bununla arınmadığını görmeniz halinde kuruduktan sonra deterjanlı suyla ıslatıp diş fırçası gibi sert bir cisimle kazıma işlemini uygulayabilirsiniz.

Fakat kan lekesinin kuruması demek çok daha fazla efor harcamak anlamına geliyor. Aynı şey klozet ya da farklı zeminlerde yaşanan regl kanı lekesi içinde geçerlidir. Örneğin banyo fayansına damlayan birkaç damla kanı önemsemeyebilirsiniz. Ancak peçeteyle silebileceğiniz anda müdahale etmezseniz bunların temizlenmesi çok daha zor olacaktır.