İslam’a Göre Boşanmak Günah Mı? Dinde Boşanma Var Mı?

Evlenmek ne kadar hayırlıysa aslında boşanmak bunun zıttı olarak ele alınabilir. Dinimize göre de boşanmak mevcut bir sonuçtur. Fakat çiftlere en son çare olarak önerilir. Yani artık hiçbir şekilde düzenli aile hayatının, aile huzurunun ve mutluluğun sağlanamayacağı durumlarda çiftlerin boşanmasında bir mani olmaz. Dinimize göre boşanmak bu yüzden kişilerin hayatında belirleyici olan son seçenek olmalıdır. 

Günümüzde ise boşanmak neredeyse evliliğe nazaran daha fazla karşılaştığımız bir seçeneğe dönüşmüş oldu. Keza İslam’a göre boşanmak ne kadar en son çare olarak görülse de gündelik hayatımızda boşanmanın fazlasıyla kolay olması çiftleri sorunlarla boğuşmaktan alıkoyuyor. Tam tersine en ufak sorunlarda bile insanlar boşanmayı tercih edebiliyor. 

Bir evliliğin dağılmasına sebep olmak dinimize göre büyük günahlar arasındadır. Çiftlerin birbirlerine olan sadakatlerini sürdürmeleri, aile içi huzurun temelini iyi atmaları ve birbirlerine karşı olan sevgi saygılarını asla yitirmemeleri evliliği yürütebilecek temel kıstaslardır. Peygamber efendimiz Hz. Muhammed (SAV) ‘’Helalin en az sevimli olanı Allah’ın gözünde boşanmalardır’’ diyerek bu durumu özetlemektedir.

İslam dinine göre boşanmak son çare olsa da son adımların atılması için acele etmemek gerekmektedir. Öyle ki çiftlere en çok verilen tavsiye ve öğüt sabır olur. Bir sorunun üstesinden gelmek için sabretmek ve o sorunu birlikte aşmaya çalışmak en doğru yol olarak betimlenir. 

Fakat günümüzde çiftlerin hızlı ve ani kararları sebebiyle boşanma oranları inanılmaz derecede artmıştır. Türkiye’de boşanmanın en çok görüldüğü bölge Ege bölgesi olurken, boşanmanın en az görüldüğü bölge ise Doğu Anadolu bölgesidir. Doğuda boşanma oranları çok düşük iken batıda bu oran kademeli bir biçimde artarak devam etmektedir. Kadınların İslam’a uygun bir biçimde tesettüre girmesi hem çiftin dışarıyla olan ilişkisine set çeker hem de çiftlerin birbirlerine karşı olan ilgisini baki kılar. Dolayısıyla aslında İslamiyet bir noktada çiftlerin özel hayatlarına ilişkin pek çok somut kıstası içerisinde barındırır. Kadınlara tesettürü farz kılan dinimizde aynı zamanda peygamber efendimiz (SAV)’ün ‘’En hayırlı erkek, kadınlara iyi davranan erkektir’’ hadisini unutmamak gerekir. 

Evlilikler Nasıl Kurtarılabilir?

Evlilikler son derece engebeli yollardan geçebilir ve çiftler birbirlerini aslında üzecek noktaya gelebilir. Fakat dünyevi zevklerden arınan, yalnızca Salih amellerine yönelmiş olan bireylerin her zaman için çözümü sabırla bulabileceğini vurgulamak gerekiyor. Çift olarak karşılıklı diyalog kurmaya devam edip, sevgi ve saygıyı baki tutabilirseniz uzun süreli evlilikler hiç uzak gelmeyecektir.

Fakat en ufak sorunda dahi boşanmayı düşünmek, karşı tarafın kalbini kırmak, kırılan kalpten sonra gönül almamak büyük problemlerin ana sebeplerindendir. Ayrıca halk arasında da çok bilinen bir söz olan ‘’Yuvayı dişi kuş yapar’’ sözünün anlamı son derece derindir.

Erkekler son derece basit düşünen, olaylara tek bir perspektiften bakan, sorunların çözümü noktasında gerekli eforu sağlayamayabilen canlılardır. Kadınlar ise çok daha komplike bir düşünce yapısına sahip olduklarından farklı bakış açılarından olayları değerlendirebilirler. Bu değerlendirme neticesinde de sorunun kaynağına inip çözümü bulabilmeleri fazlasıyla kolaydır. Biraz sabır ve hoşgörü ile kadının çözemeyeceği hiçbir problem olmaması bundan kaynaklıdır. 

Evliliklerin uzun süreli olması, sorunların çözülebilmesi ve boşanmaların minimum düzeye inmesi bir tarafın her zaman sakin kalıp olayları kontrol altına almasıyla mümkün olacaktır. Bunu yapacak olan ise muhakkak ki kadındır. Karşılıklı fedakarlıklar ve birbirlerine karşı sonsuz anlayış gösteren çiftler evlerinde iç huzurunu kaybetmeden uzun yıllar yaşamaya devam edebilirler. 

Evliliklerde Sık Karşılaşılan Sorunlar 

Evlilik her ne kadar iki kişi arasında yapılıyor olsa da aslında o kişinin tek kişi olabilme çabası olarak nitelendirilebilir. Kendinize uygun, benzer davranışlarınız olan, huyunuz aynı kişilerle evlilik yoluna girmeniz bu açıdan önemlidir. Aksi takdirde ‘’ben buyum’’ ya da ‘’ben böyleyim’’ ile başlayan ve aslında mesnetsiz olan cümlelerle beraber pek çok kavganın fitilinin ateşlenmesi kaçınılmaz olabilir.

Günümüzde evlilikleri bitiren ve çiftlerin evlerindeki iç huzuru bozan pek çok kavga sebebi vardır. 

  • Eşin diğeri üzerinde hakimiyet kurarak hayat standartlarını değiştirmesi
  • Çalışan, kazancı olan ve başarılı olan bir eşin altında ezilmek, başarısız hissetmek ve bu sebeple baskı oluşturmak
  • Eş tarafından sürekli olarak eleştirilmek 
  • Sevilmemek ya da sevildiğini hissedememek
  • Diğer erkeklerle ya da diğer kadınlarla mukayese edilmek 
  • Erkeklerin evlilik ile beraber özgürlüklerinin kısıtlanması ve bunun getirisi olarak da evlilikten soğumaya başlaması 
  • Öncelikleri arasında eşin olmadığını düşünmeye başlamak 
  • Olumsuz anlarda, yaşanan kötü olaylarda veya desteğe ihtiyaç duyduğunda eşini yanında hissedememek 
  • Sahiplenmeme ve aidiyet duygusunun olmaması 
  • Anlaşılmadığını düşündüğü durumlar 

Bu sorunların hemen hepsi hem erkek hem de kadın tarafından boşanma sebebi olarak ileri sürülebiliyor. Ayrıca sadakatsizlik ve aldatma gibi durumlar, ilginin ve sevginin başka yerlere kayması ile yeteri kadar vakit ayırmamak başlıca problemlerdir. Günümüzde de boşanmaların bu kadar sık olmasına bunlar sebep olur.