İslam’a Göre Hayvan Hakları! Hayvana Eziyetin Günahı Nedir?

İslam dininde hayvan hakları ve hayvana gösterilen değerle ilgili merak edilen pek çok nokta var. Bunlara geçmeden önce Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v)’in ‘’Hayvanlara her zaman için yumuşak davranın, unutmayın ki yumuşak davranışın olduğu her şey güzelleşir’’ buyurduğunu söylemek gerekiyor. Sevgili peygamberimiz aslında İslam dininin hayvanlara ne kadar değer verdiğini çok net bir biçimde açıklıyor.

Hayvanlar gerek bizler için manevi dostluklarıyla bize eşlik etmeleri, gerekse et, süt, deri gibi kazanımlarla hayatımızın en büyük parçaları arasına girmiştir. Sağlıklı beslenmenin önemli koşullarından birisi et tüketimidir. Aynı zamanda hem karada hem de denizde yaşayan canlılar bu noktada aynı standartlardadır. Allah ise hayvanları hem bize dost edinmek için kontrolümüz altına vererek yaratmış hem de bize yarattıkları bu faydalarla bize bir armağan vermiştir. 

Kuran-ı Kerim’e baktığımızda Enam suresi 36.ayet açıkça diyor ki ‘’Dünyada var olan ve hatta kanatlarıyla semaya uçan tüm hayvanlar da sizlerden farksız olan bir ümmettir’’. Yine bunun üzerine tasavvuf denince ilk akla gelen isim olan Yunus Emre’nin ‘’Yaratılanı, yaratandan ötürü sev’’ sözü akla gelebilir. Bize düşen görev hayvanları korumak ve onların yaşamı ve bize sunacakları nimetler için onlara merhamet etmektir. Aynı zamanda en küçük dostlarımız olmalarıyla beraber bizim korumamıza muhtaç oldukları da çokça zaman yaşanabilir. Bilhassa kış aylarında minik dostlara yardımcı olmak sevaptır. 

Kuran’a Göre Hayvanlara Zarar Vermenin Günahı Ne?

Artık insanlığın geldiği noktada insana, doğaya, hayvana şiddet kaçınılmaz bir hal almış durumda. Allah ise bu sapkınlığın her türlüsünü mutlak suretle cezalandıracaktır. Dolayısıyla günümüz şartlarında hayvana şiddet uygulayan her bireyin ahirette iki yakasının bir araya gelmeyeceğini rahatlıkla söyleyebiliriz. 

Bununla alakalı olarak Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v)’in hadis-i şerifi ‘’Kadının birisi bir kediyi evine hapsederek onu aç bırakmış, susuz bırakmış ve yerdeki böceği bile yemesine izin vermemiş. Sırf bu yüzden cehenneme giden kendisidir’’ buyuruyor. 

Kuran-ı Kerim’de de Sad suresi 38/18-19 ayetinde ‘’Zikretmeleri ve ibadetine katılmaları için dağları, uçan kuşları O’na vermiştik. Hepsi bu ahengin bir parçasıdır’’ buyruluyor. Allah kelamında aslında hayvanların da zikretmesi ve ibadetin ahengine dâhil olması için Davud’a tahsis edildiği ifade ediliyor. 

İslam'a Göre Hayvan Hakları! Hayvana Eziyetin Günahı Nedir?
İslam’a Göre Hayvan Hakları! Hayvana Eziyetin Günahı Nedir?

Kul Hakkı Hayvanları Kapsar Mı?

Kul hakkı her Müslüman içi kaçınılması gereken en büyük günahtır. Dolayısıyla hayvanlara eziyet ya da hayvan katli bir kul hakkı mıdır sorusu sık sık gündeme geliyor. Tabii ki hayvanlara eziyet etmek kul hakkına girer ve O’nun yarattığı canı almak, O’nun yarattığı cana eziyet etmek ahiret boyunca hesabınızı vermeniz gereken bir yüke dönüşüyor. 

Bununla alakalı olarak Nahl Suresi 10.ayete bakılabilir. Ayet ‘’Göklerden inen bu su O’ndandır, İçeceğiniz, ağacınızı veren O’dur. Hayvanlarınızı bile O’nun nimetleriyle doyurursunuz’’ buyuruyor. Enam suresi 142.ayet ise ‘’Şeytana uymayın ve Allah’ın size bahşettiği rızıkların kıymetini bilin. Sizin en büyük düşmanınız şeytandır’’ diyor. 

Etinden ve sütünden faydalanarak beslendiğimiz hayvanları, derisinden tüyünden faydalanarak ısındığımız hayvanları, manevi olarak dostumuz olan evcil hayvanların tümü Allah’a tabiidir. Onlara eziyet etmek veya onların canını yakmak en büyük günahlardan birisidir ve kul hakkına girer. 

Allah tüm hayvanların ahiret günü tekrardan yaratılacağını ve eziyet edenlerden birer birer haklarını soracaklarını ifade etmiştir. Dolayısıyla ahiret inancı olan hiç kimsenin hayvanlara zulüm etmemesi gereklidir. Yalnızca 10 hayvanın cennete gireceği ve geri kalan tüm hayvanların sorgu sual bittikten sonra toprak olacağı ise yine ayeti kerimede geçmektedir.

Cennetin kapılarının aralanacağı 10 hayvan ise şu şekilde sıralanıyor. 

  • İbrahim Aleyhisselâmın buzağısı.  
  • İsmail Aleyhisselâmın yerine kesilen koç. 
  • Salih Aleyhisselâmın bir mucizesi olan deve.
  • Yunus Aleyhisselâmı yutan balık. 
  • Musa Aleyhisselâmın ineği. 
  • Uzeyir Aleyhisselâmın merkebi. 
  • Süleyman Aleyhisselâmın karıncası. 
  • Belkıs’in hüdhüd kuşu. 
  • Ashab-ı Kehf’in Kıtmir isimli köpeği
  • Peygamberimizin Kasva isimli devesi.