Over Yumurtalık Kanseri Neden Olur, Tanısı Nasıl Konur, Tedavisi Mümkün mü?

Kadınlarda çok sık görülen over, diğer adı ile yumurtalık kanseri, sinsi bir şekilde ortaya çıkar. Muayne sonrası tanı konur ve tedaviye başlanır.

Yumurtalıklarda oluşan bir kanser türüdür. Kadınlarda bulunan iki adet yumurtalıklarda meydana gelen ve genel olarak menopoz döneminden sonra görülen kanser türüdür. Östrojen ve progesteron hormonlarını üretmekle görevli olan yumurtalıklar aynı zamanda yumurta üretimi de yapılmaktadır.

Over Yumurtalık kanseri genel olarak sinsi ilerleyen hastalıklardan biridir. Fark edilmesi için alt batına yayılım göstermesi gerekmektedir. Yumurtalıklarda başladığı erken evre döneminde far edilmesi ile tedavi çok daha kolay olmaktadır.

Her hastalıkta olduğu gibi ileri safhalarda geliştiğinde ise tedavisi güç olmakla birlikte ölümcül olabilmektedir. Yumurtalık kanseri 3 şekilde görülmektedir. Epitel, stromal ve germ hücreli tümörler olarak bilinmektedir.

Over (Yumurtalık) Kanseri Ne Sıklıkta Görülür?

Over kanseri ne sıklıkta görülür diye araştırma yapıldığında karşımıza çıkan rakam oldukça can sıkıcı bir rakam olmaktadır. Bakıldığında her 100 kadından 1.4’ünün yumurtalık kanseri ile mücadele ettiği rakamlarla ortaya konmaktadır.

Özellikle menopoz sonrası görülen yumurtalık kanserlerine bakıldığında yüzde 80 olarak görülme sıklığı bulunurken 20 yaş altı kadınlarda görülme olasılığı yüzde 60 oranlarında olmaktadır. Over yumurtalık kanseri için risk grubunu belirlenmek istenirse bunun zor olduğu söylenebilir. Çünkü her yaştan kadın medeni durumu ne olursa olsun bu kanser türüne yakalanabilmektedir.

Over (Yumurtalık) Kanseri Tehlikeli Bir Hastalık mıdır?

Peki over kanseri tehlike bir hastalık mıdır? Bir kanser türü olarak karşımıza çıkan yumurtalık kanseri diğer kanser türüne göre tehlikeli bir hastalık mıdır diye bakıldığında yine erken tanının önemli olduğu ortaya konmaktadır.

Bu nedenle hastalık yumurtalık dışında başka bir organa sıçramadan tanısı yapılırsa erken dönemde tedavisi çok daha başarılı olmaktadır. Yüzde 80-90 oranın da başarı sağlanabilmektedir.

Yumurtalık kanseri üzerinden periton metastazı yapmış olan türüne bakıldığında erken evreye göre daha tehlikeli olduğu bilinmektedir. Hastalığın evresine göre tehlike durumu farklılık göstermektedir. Bu nedenle kadınlara 40 yaş sonrası için yılda iki kere tarama yapılması uzmanlar tarafından önerilmektedir.

Over (Yumurtalık) Kanseri Neden Olur? Kimlerde Görülür?

Bu hastalıkta da yine genetik faktörler devreye girmektedir. Kadınlarda görülen ve bazı sorunlara yol açan bir kanser türüdür. Bazı durumlarda yumurtalıkların alınması da görülmektedir.

Bu nedenle her kadının yılda bir kere de olsa bu konuda bir test yaptırması önerilmektedir. Over kanseri neden olur, over kanseri kimlerde görülür gibi bir soru sorduğunuzda bu konuda aile geçmişini de bilmekte fayda vardır.

Aile bireylerinden birinde ya da birkaçında tanı konulmuş meme kanseri ya da rahim ağzı kanseri gibi durumlar varsa görülme oranı yüksektir. Aynı zamanda son zamanlarda artış gösteren risk faktörlerinin olması da bu kanserin oluşmasını sağlamaktadır.

Doğum kontrol haplarının kullanımının fazla olması ya da bilinçsiz kullanılması da bu hastalığa neden olmaktadır. Hiç gebe kalmamış olanların daha önce doğum yapmış olanlara göre risk altında olduğu yapılan araştırmalarla ortaya konmuştur. Over kanseri genetik olarak aktarım sağlayabilmektedir.

Over (Yumurtalık) Kanserinde Hastanın Şikayetleri Nelerdir?

Over kanserinde hastanın şikayetleri nelerdir ya da Over (yumurtalık) kanseri belirtileri nelerdir gibi bir araştırma yapıldığında karşımıza çıkacak olan belirtilerin en başında karın ağrısı, şişlik ve midede oluşan rahatsızlıklar gelmektedir. Fakat bu durum başka durumlarla da karıştırılabileceğinden en başta dikkate alınmamaktadır.

İleri evrelerde de bu hastalık için belirtilenler arasında karın kısmında ele gelen belli büyüklükteki şişliklerdir. Bu kitlenin yaptığı baskı sonucu aşağıya doğru hissedilen ve kişiyi zor durumda bırakan baskıdır. Bazı durumlarda det düzensizliği ve buna bağlı olarak gelişen problemler baş gösterebilir.

Başlıca belirtiler göz önüne alındığında özellikle bağırsak problemleri çok fazla görülmektedir. Özellikle kabız görünmektedir. Mesane de oluşan farklılıklar ve çok sık idrara çıkmak olarak belirtilmektedir. Olağan dışı gelişen her durum göz önüne alınmalıdır.

Yumurtalık kanseri tümörleri üzerinde oluşan baskılar da bu idrara çıkma olayını geliştirmektedir. Vajinal kanamaların görülmesi de ileri safhada olasıdır. Bütün bunlara eşlik eden kilo kaybı da görülmektedir.

Over (Yumurtalık) Kanseri Tanısı Nasıl Konur?

Yumurtalık kanseri tanısı ile ilgili en önemli etken erken teşhis ve tanıdır. Over kanseri tanısı nasıl konur diye bakmak gerekirse, ilk göze çarpan jinekolojik muayene de ele gelen kitledir.

Ultrasonla yapılan muayenede de netlikle görünen tümörler mevcutsa tanı konabilmektedir. Kesin tanı için patoloji istenebilmektedir. Patoloji istenmesinin nedeni yumurtalıklarda bulunan her kistin kanser hücresi olmayacağından dolayıdır.

Çünkü erişkinlik safhasında kadınlarda görülen birçok kist kötü anlama gelmemektedir. Halk arasında çikolata kist olarak bilinmektedir. Fakat bilinmesi gereken adet olmamış genç kızlarda oluşan kistler ile menapoza girmiş kadınlarda oluşan kistler mutlaka gözlemlenmelidir.

Over (Yumurtalık) Kanseri Tedavisi Mümkün müdür?

Yumurtalık kanseri tedavisi cerrahi bir müdahale gerektirmektedir. Bazı durumlarda rahim, yumurtalıkların tamamı ya da zarar verdiği diğer bütün hücrelerin alındığı görülebilmektedir. Cerrahi yöntemi tüm evreler için uygulanmaktadır.

Yayılım sağlanmadan alınması çok daha faydalı bir adım olmaktadır. Eğer yayılım yoksa ve yumurtalıklarda kalmışsa kemoterapi ihtiyacı duyulmamaktadır. Bu da iyi bir yan olarak bilinmektedir.

Yayılma olduğunda bu konuda yapılması gereken radyoterapi yöntemleri ya da kemoterapi yöntemleri kullanılmaktadır. Kemoterapi seansları hastalığın evresine göre 7-10 seans arası olabilmektedir.

Yumurtalık kanseri ile ilgili sorulan sorulardan biri olan over kanseri tedavisi mümkün müdür sorusunun cevabı evet, erken teşhis de bu mümkündür. Cerrahi müdahaleler gün geçtikçe yerini teknolojiye bırakmakta ve her geçen gün farklı yöntemler geliştirilmektedir.

Hayatta kalma süresi uzamakta ve hastalığın ileri evrelere taşınması önlenmektedir. Hatta son yıllarda gelişen tedavi yöntemleri ile birlikte özellikle genç yaşta yumurtalık kanserine yakalananların ve yumurtalıkları alınan kadınların gebe kalmaları bile mümkün olabilmektedir.

Erken dönemde teşhis konulduğunda yüzde 80-90 oranında iyileşme oranı bulunmaktadır. Bu da artık kanserle savaş mücadelesini güçlendirmektir. Bazı ameliyatlarda da 4-5 tekrar gelişebilmektedir. Bütün bu cerrahi işlemler hastalığın evresine göre farklılık göstermektedir.