1555 Amasya Antlaşması Kimler Arasında Yapıldı? Maddeler Neler?

1555 senesinde Osmanlı ve Safevi arasında imzalanan bir belgedir. Peki, Amasya antlaşmasında hangi maddeler yer almaktadır?

Amasya Antlaşması, diğer antlaşmalara oranlar çok farklı bir sebebe dayanmaktadır. Kanuni Sultan Süleyman, birçok kez Azerbaycan’a ordularıyla gitmiş, savaşmış lakin üçüncüsünde bunun çok da mantıklı olmadığını anlamıştır. Türkmenler ile çok yakın olmak gerekirken gereksiz yere neden savaşıyoruz ki? Diye düşünülmüş ve 2 devlet arasında Amasya Antlaşması imzalanmıştır.

Amasya Antlaşması Neden Önemli?

Osmanlı ve Safevi için tarihi bir öneme sahiptir zira bu iki devlet arasındaki birinci antlaşma olma özelliği taşımaktadır. Safeviler, bazı kentlerin Osmanlı’ya ait olduğunu kabullenmiyorlardı. (Bağdat, Basra, Şehrizor, Bitlis, Van, Atabegler ve Erzurum) Amasya Antlaşması sonrası bu durum kabullenilmiştir. Basra Körfezi Osmanlı kontrolünde olacak, Kars tampon bölge görevi görecek ve burada bulunan kale de yok edilecekti.

Amasya Antlaşmasında Hangi Maddeler Var?

Kanuni Sultan Süleyman zamanında, 16. Yüzyılın başlarında, 1514 senesinde Çaldıran Savaşı vuku bulmuştu. 40 sene boyunca bu mücadele sürdü ve antlaşma ile son buldu.

Doğu Anadolu, Bağdat, Tebriz ve Azerbaycan gibi yerler imtiyaz bölgesi haline gelmiş ve 2 ülkedeki tüccarlar da rahat bir şekilde ticaretlerini sürdürebilmişlerdir. O dönemlerde Alevilerin üstüne çok gidiliyordu, Amasya Antlaşması ile bu da son bulmuştur.

Osmanlı ve Safevi arasındaki ilk antlaşma unvanını taşımaktadır.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir