Zeytinin ve Zeytin Yaprağının Faydaları

Zeytinin ve Zeytin Yaprağının Faydaları, Kalorisi Akdeniz kahvaltısının bir numaralı yiyeceği olan zeytin; düşük kalorisi, faydaları, yaprakları ve çeşitleri i..

Zeytinin ve Zeytin Yaprağının Faydaları, Kalorisi

Akdeniz kahvaltısının bir numaralı yiyeceği olan zeytin; düşük kalorisi, faydaları, yaprakları ve çeşitleri ile sabahların vazgeçilmezidir. Çekirdekli, çekirdeksiz, biberli, kekikli türleri ile sağlıklı yaşamın da bir numaralı destekçisidir.

Ege kıyılarındaki insanların birçok yöreye göre sağlıklı olması zeytin ve zeytinyağına bağlanmaktadır. O kadar çok vitamin-mineral içerir ki sabah halsizliğimizi alarak bizlerin güne daha dinç başlamamızı sağlar.

Zeytin Akdeniz’den Marmara kıyılarına kadar yetişen, kolay kolay ölmeyen bir ağaç türüdür. İlk fidanı diktiğinizde 4-5 sene sonra ilk zeytinleri toplamaya başlayabilirsiniz. 30 yaşından sonraki zeytin ağaçlarının lezzeti 5-10 yıllıklardan daha fazladır. Yapılan incelemeler zeytin ağacının 10 asır kadar ayakta kalabildiğini göstermektedir. Yani bir zeytin ağacı ekip 10-15 nesil boyunca sizleri besler.

Zeytinin Kalorisi Kaçtır, Vitamin-Mineralleri Nelerdir?

Zeytinin boyutları farklılık gösterir. 100 gramda ortalama 45-50 tane bulunmaktadır, zeytinler iri ise bu sayı 30-35’lere de düşebilmektedir. Ortalama ise 150 kaloridir. Günde 10 tane bile yeşil zeytin yeseniz 30-40 kalori alırsınız. Yağ, protein ve karbonhidrat oranları düşüktür.

Omega 3-6 yağ asitlerini içerir. A, E, K vitaminlerinin yanı sıra günlük lif ihtiyacının yüzde 10’u kadar lif içerir. Günlük ortalama 1000 miligram kalsiyum almamız gerekir, 100 gram zeytin 50 miligramını karşılar. Demir, magnezyum ve potasyum miktarlarının da %5 gibi günlük gereksinimin küçük bir kısmını karşılamaktadır.

Zeytinin İnsan Sağlığına Ne Gibi Faydaları Bulunmaktadır?

Kolesterol hakkında pek çok bilgi duyuyoruz ama bilinen o ki eğer kolesterol dengelemezse kalp krizi riski artmaktadır. Zeytin içerdiği antioksidanlar sayesinde kolesterolün kötü etkisini ortadan kaldırarak kalp krizini önlemede faydalıdır.
Kalp ritim sorunu yaşayanların sayısı çok değildir ama sağlıklı şekilde bu sağlık sorunundan kurtulmak için zeytin ve zeytinyağı tüketilmesi gerekir.

Kan hücrelerinin zararlı aktivitelerinden kurtulmasını sağlar.

Kanser hastalığı genelde genetik olarak algılansa da vücudun dirençli olmaması nedeni ile kanserli hücrelerin yayılmasından kaynaklanır. Zeytin, kanserli hücrelerin vücutta yayılmasını engeller, tabi her gün belirli miktarda tüketilmelidir.

Canan Karatay Hocamız günde 30-40 adet zeytin tüketilmesini tavsiye ediyor ama diyet esnasında bu sayıyı düşürmeniz kilo vermeniz için faydalı olacaktır.

Eğer insan yapısının DNA’sı bozulursa hastalıkların yolu açılır. Zeytin ve zeytinyağı sayesinde DNA eskisi gibi sağlıklı kalır, ayrıca kolon kanseri başta olmak üzere birçok tümörün oluşumunu da önlemektedir.

Güne enerjik başlamak için kırmızı kan hücresi yeterli miktarda olmalıdır, zeytin sayesinde bu hücreler artar ve güne zinde başlanır. Saçların parlak, tırnaklardaki beyazların oluşmaması için de zeytin içerisindeki demirden faydalanabilirsiniz.

Siyah zeytin midesinde sağlık sorunu olanlara iyi gelir. Yeşil zeytinde genelde aşırı bir tuzlama ve limonlama işlemi yapılır. Gastrit, ülser gibi rahatsızlıklara bu kötü gelir, onun için siyah zeytin tüketmeniz faydalı olacaktır.

Zeytinin besin değerleri içerisinde E vitamini olduğunu belirtmiştik. İzmir’in kızları güzel olur diye boşa demiyorlar. Zeytin cildin sarkmasını önler, gergin tutar ve hücreler yenilendiği için daima canlı ve parlak görünür.

Katarakt, artık yaşlı kişilerde bu sağlık problemi doğal karşılanıyor. A vitamini eksikliği nedeni ile ortaya çıkan bu sorunu zeytinin içerdiği A vitamini sayesinde ortaya çıkmadan önleyebilirsiniz. Yalnız A vitamini için yeşil zeytin tüketin, siyaha göre 5 kat daha fazladır. Diyette de yeşil zeytin daha yararlıdır, çünkü 100 gramdaki yağ oranı 14 gram seviyelerindedir, yani siyah zeytinden 7-8 gram daha azdır.

Zeytin Yaprağı Nasıl Yenir, Faydaları Nelerdir?

Zeytin yaprağının kullanımı pek bilinen bir şey değildir ama oldukça faydalı ve hazırlaması basittir. Aktardan alabileceğiniz veya kendi ağacınız varsa kolayca ulaşabileceğiniz bir bitkidir. Kurumuş yaprakları toz haline getirdikten sonra ortalama 1 çorba kaşığı kadarını standart bir su bardağının içine atın ve sıcak su ilave ederek 8-9 dakika demlenmeye bırakın. Yapraklarını süzdükten sonra afiyet ile içebilirsiniz.

Zeytin Yaprağı Yararları

Banyodan çıktıktan sonra, soğuk kış günlerinde yıllardır acısını çektiğiniz sinüzit için zeytin yaprağının faydaları kanıtlanmıştır.

İshal herkeste görülebilen basit bir sorun olsa da bazı ishaller bakteri sebebi ile olur ve normal yöntemler ile iyileşmeyebilir. Zeytin yaprağı çayı bakterileri öldürerek ishali önler.

Zeytinin kendisi gibi yaprağı da kalp ile ilgili sorunların ortaya çıkmasına engel olur. Ege’de 100 yaşında üstünde bir sürü kişi olması da bunun bir göstergesidir.

Hipertansiyon (yüksek tansiyon) sorununa iyi gelir. Antioksidan içerdiği için kandaki zararları hücreleri de temizler.
Zeytin yaprağı çayı içenler birçok kişiye göre kolay kolay hastalanmaz.

Zeytinyağının Faydaları ve Bakım için Tarifler

Yediğimiz gıdaların bizlere vitamin mineral olarak katkı sağlaması için emilmesi gerekir. Zeytinyağı da sindirim sistemindeki emilimi sağlayarak bütün besinlerde fayda sağlamaya yardımcı olur.

Tuvalete çıkma sorunu olanlar için bağırsakların çalışmasını sağlar, kanserleri önler, E vitamini sayesinde yaşıtlarınızdan daha genç bir cilde sahip olmanızı sağlar.

Zeytinyağları da kendi içlerinde asit oranına göre ayrışmaktadır. Asidi az olanlar yeni doğum yapmış, bebeğini emziren annelere tavsiye edilmektedir.

Zeytinyağı biraz pahalı olduğu için genelde fabrikalarda üretilir. Çevrenizde bu işi yapan varsa el ile hazırlananlar daha sağlıklıdır.

Ödem, birçok kişide yaşamının bir döneminde meydana gelebilir. Zeytinyağı vücuttaki gereksiz suları tutulmasını önleyerek ödeme iyi gelir.

Ülser, gastrit sorunu olanlar baharatsız ve düşük asitli olanları tüketirse faydasını görür.

Gelişime çağındaki çocukların sağlık büyümesini sağlar.

Diyabet sorunu olanların da şeker seviyelerini düzenler.

Saçlarınız dökülüyorsa, tırnaklarınızda bozulmalar meydana geliyorsa zeytinyağı iyi gelir.

Zeytinyağı ile Saç ve Tırnak Bakımı

Zeytinyağı yemenin haricinde saç ve tırnak için bakım maskesi olarak da kullanılır. Zeytinyağını sadece saç diplerinize sürerek 90-120 dakika boyunca bekletebilirsiniz. Havlu zeytinyağını emeceği için bone kullanabilirsiniz.

Zeytinyağı ile tırnak bakımı için yine takviyeye ihtiyacınız yok. Asit oranı düşük, doğal yapılmış zeytinyağını tırnaklarınıza komple sürün. İç kısmı, dış kısmı her yerinde yağ olsun. Gece uyumadan önce eldiven takın ve sabaha doğru hafif sıcak su ile durulayın.