Topuk Dikeni Neden Olur?

Çok büyük bir hayati tehlikeye sebebiyet vermemesine karşın topuk dikeni şu sıralar olduğu kadar önemsenmeyecek düzeyde bir rahatsızlık değildir. Çünkü ciddi b..

Çok büyük bir hayati tehlikeye sebebiyet vermemesine karşın topuk dikeni şu sıralar olduğu kadar önemsenmeyecek düzeyde bir rahatsızlık değildir.

Çünkü ciddi bir değişimin eseridir ki bu uzun bir süre zarfında gerçekleşir. Topun dikeni denildiğinde akla ilk olarak bir şey gelmeyebilir. Ayak yapımızda topuğumuz yayvan şekildedir ve ayağın arka kısmında da bir çıkıntı olmaz.

Düz olarak aşağı inen kısmın diken şeklini alarak bir çıkıntı oluşturması sonucunda ortaya çıkar.

Çoğu zaman % 80 oranında stres tabanlı bir oluşumdur. Sürekli olarak psikolojik anlamda kendinizi zorlamak ve stresi hayatınızın merkezine yerleştirmek buna neden olur.

Calcanus kemiği olarak bilinen topuk kemiğinin de tendon bağlarında bu strese bağlı olarak bir baskı oluşmaya başlar.

Baskının sonucunda da kemik yayvan yapısından sivri bir yapıya dönüşerek sertleşir.

Tendon yapısına bağlı olan tüm dokunun sertleşerek kemik ayarına gelmesi sonucunda böyle bir rahatsızlık oluşur. Bunu dışarıdan çoğu zaman hissetmemeniz bile mümkündür. X-ray haricinde de fark etmemeniz normal karşılanır.

Normal şartlarda tehlikeli olmamasına karşın aşil tendonuna bağlı olarak üst topuk dikeni oluşumları hareket edilebilirliği engelleyici faktör olarak görülebilir.

Topuk Dikeni Nedenleri

Eğer normal bir topuk dikeni vakası yaşıyorsanız bunu görsel anlamda fark etmemeniz ve ağrı duymamanız normaldir.

Fakat bazen kendi kendine gelişebilen, sürekli olarak ayak yapınızı değiştiren vakalar görülebilir. Bu durumda da topuk dikeninin nedenleri bakma ihtiyacı duyulur.

Yaşlanma

Zaman içerisinde tendon ve kas dokularının zayıflaması ve deforme olması, yıllardır vücudunuzun yükünü taşıyan ayaklarınızın artık bunu kaldıramaması söz konusu olabilir. Orta yaşlarda başlayarak yaşlanma belirtileriyle ilerleyen topuk dikeni çok daha yüksek oranlarda görülmeye başlanır.

Ayağın Yorulması

Ayağımız tüm vücut ağırlığımızı kaldıran, günlük faaliyetlerimizde de olmazsa olmaz dediğimiz organlarımızdır. Ancak ayaklarımızı gereğinden fazla yormak ciddi anlamda sorunlara sebep olabilmektedir.

Bunlardan yalnızca bir tanesi olan topuk dikeninin nedenleri arasında çok fazla yürümek, kontrolsüz koşmak, ayak yapısına baskı yapmak, sert zeminlerde tehlikeli hareketler yapmak, fiziksel aktivitelerde ayakları zorlamak ve yapısına zarar verebilecek hareketler yapmak.

Obezite

Obezite ile birlikte normalde olmanız gereken kemik yapısına sahipken kas yapınızda bununla birlikte aynı doğrultudadır. Fakat ağırlığınız çok fazla olduğundan ayak sorunları sıkça yaşanabilmektedir.

Şeker Hastalığı

Topuk dikeni rahatsızlığı için diyabet hastaları daha riskli durumdadır.

Ayakkabı Seçimi

Eğer ayağınıza bol gelen ya da ayağınıza uymayan bir ayakkabıyı giymeye devam ederseniz zaman içerisinde topuk sorunlarına ve topuk dikeni rahatsızlığına yakalanma oranınız çok yüksektir.

Aynı şey ortopedik olmayan, ayak sağlığınızı koruyamayacak ayakkabılar içinde geçerlidir. Ayakkabının ayak sağlığında bir numaralı etken olduğunu unutmadan seçimlerinizi bu doğrultuda yapmanızı önerebiliriz.

Alternatif Topuk Dikeni Sebepleri

Düztaban gibi ayak rahatsızlıkları bu noktada ciddi bir problem oluşturabilir. Ayaklarınızdan yalnızca birini kullanarak yaptığınız ağır aktiviteler, aşil tendonu problemleri, yıpranan ayak tabanı ve topuk yapısı.

Topuk Dikeni Tedavisi

Topuk dikeni düzenli olarak ayak ağrılarına sebep olabilir ve hareketlerinizi kısıtlayabilir. Bazı insanların topuklarının üzerine basamama gibi durumlarla karşılaştıklarını görmek mümkündür.

Dolayısıyla topuk ağrısı ya da topuk dikeni gibi önemli rahatsızlıkları boş geçmemek, aksine önemseyerek doktor muayenesine başvurmak çok önemlidir.

Topuk dikeni tedavisi olmayan bir rahatsızlık değildir. Aksine birçok farklı öneriyle bu sorundan kurtulmanız mümkündür.

Ortopedik ayakkabılarla birlikte çeşitli egzersizler

Trombosit Enjeksiyonu

Kortikosteroid Enjeksiyonu

Cerrahi Müdahale