Tırtıllardan Kurtulmak İçin Ne Yapılır?

  Tırtıllar gayet masum hayvanlar olarak görünebilir. Genellikle Türkiye’de bahçe yetiştiriciliği yapanlar, çiçek ya da bitki yetiştirenler bu konud..

Tırtıllar gayet masum hayvanlar olarak görünebilir. Genellikle Türkiye’de bahçe yetiştiriciliği yapanlar, çiçek ya da bitki yetiştirenler bu konudan bir hayli muzdaripler. Çünkü tırtıl temel anlamda bitkilere zarar veren bir böcek türüdür.

Kalıcılığı olduğundan dolayı bitkilere larva bırakmaya başladıktan sonra baş etmek imkânsız bir hal alır.

Peki ya Çiçeklerinizi tırtıllardan nasıl korursunuz?

Bu sorunun cevabı için çeşitli zirai ilaçlar mevcut. Ancak bunlar tırtılları öldürdüğü gibi bitkilerinize zarar vermektedir. Haliyle hiç kimse özenle baktığı çiçeklerini ya da bitkisini bu riskle karşı karşıya koymak istemiyor.

Yapacağınız uygulamanın çiçeklerinize zarar vermeden yalnızca tırtılları uzak tutma amacı gütmesi gerekiyor. Haliyle yine kullanabileceğiniz bir takım yöntemler uzun yıllardır olduğu gibi bitki sağlığı için tercih edilmeye devam edecek gibi görünüyor.

Tırtıllar Nasıl Önlenir?

Tırtılların bitkilere yapışarak tamamıyla bitkinin yapraklarını yemeye başlaması sağlık açısından son derece zararlıdır. Bir nevi bitkinin tüm hayat damarlarını kemirmeye odaklanan yapısıyla ön plana çıkmaktadırlar. Dolayısıyla bitkilerin sağlığı için bu noktada tırtılları bitkiden uzak tutmanız gerekecektir.

Eski insanların, yani yaşlıların kullandığı en temiz seçenek pudra yöntemidir. Tırtıl pudrası olarak satılan ve toz formunda olan ilacın dışında yapıştırıcılar ve ilaçlar olmak üzere farklı kullanım tipleri vardır. Bu tamamıyla sizin tercihinize kalarak bitkilerinizi tırtıllardan korumak amacıyla uygulayacağınız ilaçlama formu yöntemleridir.

Tırtıl Pudrası Kullanmak

Tırtıl pudrası toz formda, beyaz renkte bir ilaçtır. Kalıcılık oranı en yüksek olan yöntem olduğundan ötürü herkes tarafından uzun yıllardır ilk tercih durumundadır. Günümüz şartlarında da halen kullanımı sürüyor.

Yaprakların üzerine, bilhassa asmalarda sık kullanıldığını görebilirsiniz. Yaprakların üzerine serpildiği gibi bitki gövdesine ya da saksı içerisine serpmeniz mümkündür.

Haliyle kolay kullanımı söz konusu olsa bile en dikkat çekici detayı kalıcı olmasıdır. Kalıcılığı uzun süreli olduğundan dolayı ister istemez tırtılların çok uzun bir süre çiçeklerinizden ya da ektiğiniz bitkilerden uzak durmasını sağlayacaktır.

Tırtıl İçin Yapıştırıcı Kullanmak

Tırtıllar bir şekilde saksı bitkilerine ve çiçeklere saksıya tırmanarak erişebilmektedir. Bunu önlemek amacıyla saksının bir kısmına bir şerit halinde yapıştırıcılar sürülür. Bunlar özel yapıştırıcılar olmakla beraber içeriğinde çoğunlukla şeker gibi maddeler barındırırlar.

Bu hem daha güçlü olmasını sağlar, hem de sandovit içeriğinden ötürü tırtıllara karşı etki arttırılmış olur.

Fakat her yapıştırıcının tüm tırtıl türleri için geçerli bir önleyici unsur olmadığından bahsetmek istiyoruz. Keza çok sayıda tırtıl ilacı olduğu gibi tırtıl türü bir o kadar fazladır.

Bunu önlemek amacıyla yapacağınız kullanımın tırtılın büyüklüğüne ve bitkinizin durumuna göre yamanız en önemli faktör olacaktır.

Tırtıl İlaçlaması

Tırtıl ilacı olarak satılan zirai tarım ilaçları en kökten çözümü size sunar. Birçok tarım ilacı gibi kökten çözüm sağlasa dahi sağlıklı olan bitkinizin zarar görmesini sağlayabilmektedir. Doğal olarak sizin kullanımınızı önleyen bir seçenekten bahsediyor olabiliriz.

Fakat başa çıkamadığınız anlarda, büyük ya da yetişkin tırtıl türlerini yok etmek istediğinizde ilaçlama dışında pek bir seçeneğiniz kalmıyor.

Bunun için kendiniz tırtıl ilacını alarak kullanabileceğiniz gibi, profesyonel bir ekipten destek talep edebilirsiniz. Uygulanacak zirai ilacın bitkilere göre şekillendiğini ve uygulama şeklinin buna göre belirlenebileceğini unutmayın.

Örnek vermek gerekirse her tırtıl ilacının farklı içerikleri ve kullanım şekilleri vardır. Bunlar arasında klasik olanlar, sık kullanılanlar şu şekildedir.

Malathion 20 E.C. 500 mililitre

Malathion 50 W.P. 400 gram

Malathion 60 E.C. 170 mililitre

Dichlorvos 50 E.C. 200 mililitre

Diazinon 30 E.C. 200 mililitre

Carbaryl 50 W.P. 200 mililitre

Carbaryl 5 Toz 3 kilogram

Fenitrothion 40 W.P. 200 gram/100 litre su