SinopluKoca

Muskatın Faydaları Nelerdir? Yemeklere Muskat Baharat Eklerseniz

Muskat nedir?

Hint mutfağından sofralarımıza gelen ve diğer bir adı da hindistan cevizi olan bir baharat türüdür. Baharat olarak kullanmak için küçük hindistan cevizi tohumları altı ila sekiz haftalık bir süre boyunca güneşte kademeli olarak kurutulur. Bu süre zarfında küçük Hindistan cevizi sert tohum kabuğundan ayrılır. Böylece baharat elde edilmiş olur.

Muskat yani Hindistan cevizi, MS 1. yüzyıla kadar uzanan çok ilginç bir tarihe sahiptir. Ticaret için değerli bir para birimi olarak kabul edilen değerli bir baharattı ve hatta savaş sebebiydi; Hollandalılar, hindistan cevizi ticaretini tekeline almak için bir katliamla sonuçlanan Banda Adalarını fethetti. Bu, birkaç Hollandalı ticaret şirketinin birleşmesi olan Dutch East India Company’nin kurulmasıyla sonuçlandı.

Zeytin büyüklüğünde fındık gibi ve hafif tatlı olan küçük hindistan cevizi, güçlü ve farklı bir aroması olan yoğun bir baharattır. 

Muskat baharatı nerelerde kullanılır?Sıcak ve tatlı bir tada sahiptir, bu yüzden genellikle turtalar, kekler, kurabiyeler, ekmekler, meyve salataları ve muhallebi gibi tatlılara eklenir Muskat, uzun bir mutfak geçmişine sahiptir ve hem tatlı hem de tuzlu yemeklerde kullanılabilir. Yemeklere yakışan baharatlar arasında yer alırBütün halinde olanlar rendelenebileceği gibi daha önce toz haline getirilmiş olanlarda yemeklere konulabilir.

Muskat baharatını yemekler koymadan önce ölçüsüne dikkat etmek gerekir. Çünkü bu yoğun baharat, bir yemeğin lezzetini kolayca değiştirebilir. Yemek baharatları arasında vazgeçilmezlerden biri olmasını sağlayan bu yoğun aroması ve tadıdır.

Muskatın Faydaları

Genel olarak bağırsak sorunları arasında bulunan hazımsızlık, ishal ve bağırsak gazını hafifletmek için yüzyıllardır kullanılan muskat kullanılmaktadır. Bu baharatta doğal olarak bulunan uçucu yağlar ve diğer kimyasalların gastrointestinal sisteminizi düzenlemeye yardımcı olduğu biliniyor. Hazımsızlık için muskat denemek isterseniz şu tarifi uygulayabilirsiniz.

 Sindirimi sisteminiz düzeltmek ve iyileştirmek için, birkaç hafta boyunca her sabah bir kase dolusu lifle dolu yulaf ezmesinin üzerine biraz yani en fazla yarım çay kaşığı muskat ekleyip iyice karıştırın.

Antiinflamatuar özelliğe sahiptir. Kronik iltihaplanma, kalp hastalığı, diyabet ve artrit gibi birçok olumsuz sağlık durumuyla bağlantılıdır. 

Vücudunuzdaki iltihabı azaltmaya yardımcı olabilir ve iltihaplı rahatsızlıkları olanlara fayda sağlayabilir. Ayrıca, baharatta bulunan siyanidinler ve fenolik bileşikler gibi çok çeşitli antioksidanların da güçlü anti-inflamatuar özellikleri vardır Muskatın, onu destekleyen enzimleri inhibe ederek iltihabı azalttığı bilinmektedir.

Bazı araştırmalar yüksek doz hindistan cevizi libido ve cinsel performansı artırabileceğini öne sürüyor. Bununla birlikte, bu alandaki araştırmalar yeterli değildir. Libido artışı muskatın sinirleri uyarmasıyla da ilgili olabileceği düşünülüyor. Potansiyel olarak zararlı bakteri türlerine karşı antibakteriyel etkilere sahip olduğu bilinmektedir..

Hindistan cevizi özünün, Porphyromonas gingivalis dahil olmak üzere bunlara ve diğer bakterilere karşı güçlü antibakteriyel etkiler gösterdiği bulunuldu. Bu bakterilerin çürüklere ve diş eti iltihabına neden olduğu bilinmektedir.

Küçük hindistan cevizi antibakteriyel özelliklere sahip olduğu açık olsa da, bakteriyel enfeksiyonları tedavi edip edemeyeceğini veya insanlarda bakterilere bağlı ağız sağlığı sorunlarını önleyip önleyemeyeceğini belirlemek için daha fazla insan çalışmasına ihtiyaç vardır.

Muskat ayrıca depresyona iyi gelmekte ruhsal olarak insanları sakinleştirmektedir. Kan şekeri kontrolünü iyileştirebilir. Kan şekeri seviyelerini önemli ölçüde düşürdüğünü ve pankreas fonksiyonunu geliştirdiği gözlenmiştir.

Muskatın yararları yüzde yüz doğru kabul etmek yanıltıcı olur çünkü insanlar üzerinde yeterince araştırma yapılmamıştır. Anlatılan faydaları daha çok hayvanlar üzerinde yapılan deneylere dayanmaktadır.

Muskat Baharatının Yan Etkileri ve Dikkat Edilmesi Gerekenler

Küçük miktarlarda tüketildiğinde muskatın zarar verme olasılığı düşük olsa da, yüksek dozlarda alınması olumsuz yan etkilere neden olabilir. Miristikin ve safrol bileşiklerini içerir. Büyük miktarlarda yutulduğunda, halüsinasyonlar ve kas koordinasyonunun kaybı gibi semptomlara neden olabilirler.

İlginç bir şekilde, hindistan cevizi bazen halüsinasyonlara neden olması ve “farklı” bir his uyandırması için eğlence amaçlı kullanılır. Genellikle diğer halüsinojenik ilaçlarla karıştırılır ve bu da tehlikeli yan etki riskini artırır.

Küçük hindistan cevizi toksisitesi hızlı kalp atışı, mide bulantısı, yönelim bozukluğu, kusma ve ajitasyon gibi ciddi semptomlara neden olabilir. Diğer ilaçlarla birleştirildiğinde ölüme bile yol açabilir.

Bu baharatın toksik ve yan etkilerinin, mutfakta tipik olarak kullanılan küçük miktarlarda değil, fazla miktarlarda muskat kullanılmasıyla bağlantılı olduğunu bilmek önemlidir Bu potansiyel olarak zararlı yan etkilerden kaçınmak için, fazla miktarlarda muskat tüketmekten kaçının.

Exit mobile version