Manzara Fotoğraflarının Çekim Teknikleri

Hem amatör hem de profesyonel fotoğrafçıların en fazla ilgi gösterdiği fotoğraf türlerinden biri olan manzara fotoğrafları birçok teknik gerektiren çekimler ol..

Hem amatör hem de profesyonel fotoğrafçıların en fazla ilgi gösterdiği fotoğraf türlerinden biri olan manzara fotoğrafları birçok teknik gerektiren çekimler olmaktadır. Doğal güzellikler doğru bir teknik ile fotoğraflandığında bakmaya doyulmayacak fotoğraflar ortaya çıkacaktır.

İyi bir manzara fotoğrafı çekmek için ilk olarak en önemli teknik unsur ışık olacaktır. Işığı doğru zamanda ve doğru açıda yakalamak gerekir. Doğru ışık ise sadece Altın Zamanlar denilen anlarda yakalanmaktadır. Altın zamanlar ise güneş ışıklarının en yumuşak olduğu dönemlerde gerçekleşir. Güneşin doğuşu ile batışı sırasında en doğru ışık yakalanır. Bu anlarda yatay gelen güneş ışığı fotoğrafa derinlik katacak ve kontrastı azaltacaktır.

Sabahları iyi manzara fotoğrafı çekebilmek için gün doğumundan 15 ile 30 dakika önce, güneş doğduktan 30 dakika ile 1 saat arasında çekimlerin yapılması gerekmektedir.

Gün batımında çekilecek fotoğraflar için ise gün batımından 15 ile 60 dakika önce battıktan sonra 30 dakika içinde çekimlerin yapılması gerekir. Bu zaman ayarlaması ışığın en iyi geldiği anları oluşturmaktadır. Ayrıca dağ, orman, bulut ve göl fotoğraflar için en uygun zaman sabah saatleri olurken, deniz, kanyon, dere ve şelale çekimleri için ise en uygun çekim zamanı akşam saatleri olmaktadır.

Manzara fotoğrafı çekmek için kullanılan en önemli teknik malzemeden biri de tripod yani üç ayak olacaktır. Yeterli enstantene hızını yakalayabilmek ve yetersiz ışıkta en iyi açıyı ayarlayabilmek için tripot oldukça yarar sağlayacak ve makine sabit kalacaktır. Ayrıca manzara fotoğraflarının çekilmesinde ISO düçük tutulmalı ve fotoğrafların net çıkması için de diyafram değeri yüksek olmalıdır.

Manzara fotoğrafı çekim teknikleri arasında en önemli teknik ekipmanlar ise lensler ve filtreler olmaktadır. İyi bir manzara fotoğrafı çekmek için geniş açılı lens ve zoom lensi kesinlikle kullanılmalıdır. Ayrıca Manzara fotoğraflarında oldukça farklı filtreler de kullanılmaktadır. Filtreler sayesinde fotoğraflar daha estetik olarak çekilmektedir.

En iyi manzara fotoğraflarını çekmek için dikkat etmeniz gereken teknik unsurlardan bazıları bunlar olsa da odak noktası, perspektif ve kadraj ayarı ile fotoğraf sanatçısının gözü de mutlaka iyi olmalıdır.