Köpeklerin Doğum ve Doğurganlık Döngüsü

  Köpekler bilinçsizce çiftleşerek üreyebilirler. Ancak baktığınız ve ailenizin bir parçası olarak gördüğünüz köpeklerin cinsellik durumunu bir birey olar..

Köpekler bilinçsizce çiftleşerek üreyebilirler. Ancak baktığınız ve ailenizin bir parçası olarak gördüğünüz köpeklerin cinsellik durumunu bir birey olarak görebilirsiniz. Hatta bunu kontrol etme isteğiniz hem onun sağlığı hem de sizin hayatınız için önem arz edebilir. Bu durumun tam tersine şahit olmakta mümkündür. Köpeğinizin doğum yapmasını ve yavrularla vakit geçirmeyi düşünüyor olmanız muhtemeldir. Yine de hangisini seçerseniz seçin kontrollü bir doğum döngüsü yaşamanız en doğrusu olacaktır.

Bu aşamada hem köpeklerde hamileliği engellemek üzerine, hem de doğurganlık dönemleriyle ilgili bilgiler vermeyi uygun görüyoruz. Yavru köpek sahibi olmayı dört gözle bekleyen sahipler gördüğümüz kadar köpeklerinin doğurmasını istemeyen sahiplere de rastlıyoruz.

Köpeklerin Doğurmaması İçin Ne Yapılır?

Köpek nasıl kısırlaştırılır diye merak edenler için öncelikle bunun iki aşamalı olduğunu belirtmek istiyoruz. Köpeğiniz erkekse bu aşamada kısırlaştırma işlemi testis merkezli olacaktır. Sperm üreten ve üremeyi sağlayan testisler operasyonla alınır ve böylelikle erkek köpeğinizin üreme yetisi ortadan kalkmış olur. Sağlıklı bir yöntem olduğu gibi %80 gibi yüksek bir oranla uygulanmaktadır.

Dişi köpeklerin çiftleştirilmesi ise çoğunlukla sahiplerinin yavru bakmak istememeleriyle alakalıdır. Keza yavru köpek büyük sorumluluk olduğu gibi köpeklerin bakım aşamalarının burada etkin olduğunu hatırlayabiliyoruz. Tümünün dışında köpeğin psikolojik ve fizyolojik bir süreçten geçmesi sizi kısırlaştırmaya doğru itebilir. Dişi köpekler yavrularını emzirmek zorunda olduğundan güçsüz düşebilirler.

Hatta hamileliği ve doğumu kaldıramayan birçok anne köpek vardır. Bu stresten ya da psikolojik durumdan köpeğinizi korumak için onu kısırlaştırabilirsiniz. Bunun haricinde farklı doğum kontrol metotları olduğunu söylemeliyiz. En çok rastlanan türü ise oral olarak vereceğiniz bir kapsül ile doğum kontrolü sağlamaktır. Kullanım oranının %5 civarında olduğunu söylememize karşılık kullanıcılar halen daha bu seçeneği tercih etmektedir.

Çünkü kısırlaştırmanın geri dönüşü yoktur ve bir daha çiftleşip üreyemeyecek noktaya gelir. Oysa bu tip doğum kontrolleri köpeklerin üremesini anlık olarak durdurur. Sonrasında ise çiftleşerek yavru sahibi olmasını sağlayacaktır.

Köpekler Ne Zaman Çiftleştirilmeli?

Sağlıklı bir birleşme sonucunda sağlıklı köpek yavrularına sahip olabilirsiniz. Fakat köpek yetiştiricileri ve uzman veterinerler tarafından bu aşamada bazı kontrollerin ve bazı detayların çok önemli olduğunu söylediklerini hatırlatalım. Brucellosis ismi verilen bir bakterinin hamilelik süresinin bir ay öncesinden hem erkek hem de dişi köpekte kontrol edilmesi gerekiyor.

Bu parazit gibi daha birçok farklı parazit olduğunu, yavrulara geçmemesi ve anne sağlığını tehdit etmemesi için bu konuya özen gösterilmesi gerektiğini söylemek zorundayız. Aşıları tam olmayan iki köpeğin üremesi ise yavruların sakat doğmasını sağlayacak faktörler arasında gösterilmektedir. Dişi köpek doğum sonrası fazlasıyla bitkin olabilir. Buna ekstradan birde süt emmek için birbiriyle yarışan yavrular eklenir.

Dolayısıyla daha bitkin olacağı, daha fazla sorun yaşayabileceği bir döneme doğru ilerlediğinizi fark edersiniz. Köpeklerin estrus evresi olarak adlandırılan, halk arasında kızışma tabiriyle dilimize geçen dönemin iyi tahlil edilmesi gerekiyor. Aynı zamanda her estrus döneminin köpeklerin çiftleşmesi için uygun olmadığını belirtmek istiyoruz.

Örneğin dişi köpeklerin estrus dönemini ilk yaşadıklarında sağlıklı bir doğum yapmalarına çok imkân verilmiyor. İkinci içinde beklemek önerilirken üçüncü kızışmada çiftleşmesi en ideal sonuçları doğuracağına inanılıyor. Fakat her zaman köpeğinizin yanında olamayabilirsiniz. Beklemediğiniz çiftleşmeler yaşanırsa istemediğiniz bir yavrulamayla karşılaşmanız mümkün hale gelir.

Bunu veteriner kontrolünde sürdürmek önemli bir faktördür. Aynı zamanda köpeğinizin yavrulamasını istemediğiniz durumlarda bunu engelleyebilecek metotlar var olduğunu bilmeniz gerekmektedir. Östrojen takviyesiyle hamile kalmış bir köpeğin doğurganlığı o an için engellenebilir. Bu düşük yaparak yavrulamamasını sağlar. Fakat yan etki olarak doğurganlık yetisini tamamıyla kaybedebilir. Bu riskten ötürü birçok veteriner köpeklerin doğum kontrolü açısından östrojen takviyesini önermiyor.