Kerahat Vakti Nedir? O Vakitte Neler Yapılmaz? Namaz Kılınır mı?

Kerahat vakti üçe ayrılır: Güneşin ilk yüzünü gösterdiği zaman, kaybolduğu zaman ve en üst noktada olduğu vakit. Bu süreler içerisinde namaz kılınması dinimizce uygun görülmez ve mekruh olarak kabul edilir. “Kerahat vakti nedir, hangi vakitler arasında ve ne kadar sürer?” gibi soruları yanıtlamaya çalışacağız.

Kerahat vakti, sadece namaz için değil, uyku için bile uygun bir zaman değildir. Özellikle doğru saatler arasında namaz kaçırıp kaza kılanlar dikkat etmelidir. Ancak Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v) bu konuda şöyle demiştir: “Yaradan Rabbinizi sürekli hatırlayın ve beş vakit namazı da zamanında eda edin; eğer bu şekilde davranırsanız, Allah-u Teâla amel defterinizi daha fazla sevapla dolduracaktır.”

Bu hadis-i şeriften de anlaşıldığı üzere, ezan sesini duyar duymaz, elzem bir işimiz yoksa namazı zamanında kılmak çok faziletlidir. Kerahat vakti geldiğinde uykuya dalmamalı ve namaza durmamalıyız. Dinimizin istemediği, yasakladığı şeyleri yapmamalıyız. Bu yüzden kerahat vaktini ezberlemekte ve dikkatli olmakta fayda vardır.

Tabii ki, burada dikkat edilmesi gereken hususlar vardır. Çünkü kerahat, iki bölümde değerlendirilir. Birincisinde hem farz hem nafile için namaz kılınması uygun görülmezken, diğerinde sadece nafile namazlar kılınmamalıdır. Kerahat vaktinin saat ve dakika olarak ne zaman olduğunu ve diğer bilgileri sizler için derlemeye çalışacağız.

Kerahat Vakti Hangi Zaman Aralıklarını Kapsamaktadır?

Yaradan Rabbimiz, belirli zaman aralıklarında biz kullarına namazı ve uykuyu uygun görmez. Bu sürenin üç bölüme ayrıldığını belirtmiştik. Bunlardan ilki, güneşin ilk ışıklarını gösterdiği zamandır. Zifiri karanlıktan aydınlığa geçiş, gözler için pek uygun olmayabilir. Güneşin ilk ışıklarını göstermesinden sonra yaklaşık 50 dakika beklemekte fayda vardır. Bu süreç ibadet için uygun değildir.

Bir rivayete göre, Allah’ın Resulü, Müslümanlara şu üç zaman diliminde namaz kılmanın ve ölenleri gömmenin uygun olmadığını belirtmiştir: Güneşin doğduktan hemen sonra bir ya da iki mızrak yüksekliğine çıkana dek olan süre, güneşin en dik noktadan hafif batıya hareket etmeye başladığı an ve en son olarak da güneşin son ışıklarının görüldüğü andan tamamen kaybolduğu ana kadar olan zaman.

Eski çağlarda saat olmadığı için, zaman dilimleri genellikle o dönemlerde kullanılan eşyalara ve durumlara göre belirtilmiştir, mızrak örneğinde olduğu gibi. Ancak, günümüzde bu süreleri dakika cinsinden belirleyebildiğimiz için, kerahat vaktini kaçırmamız daha zor. Bu, teknolojinin biz Müslümanların işini kolaylaştırdığının bir kanıtıdır.

Kerahat Vakti Nedir? O Vakitte Neler Yapılmaz? Namaz Kılınır mı?
Kerahat Vakti Nedir? O Vakitte Neler Yapılmaz? Namaz Kılınır mı?

Bu 3 Vakitte Namaz Kılmayın ve Uyumayın

Yukarıda yer alan bilgilerdeki 1-2 mızrak boyu günümüz için güneş ışıklarının ilk görüldüğü vakitten sonra geçen 50 dakikalık süreyi ifade eder.

İkincisi biraz daha karışık gelebilir. Güneşin en dik açıda olduğu vakit yani öğlene 10-15 dakika kalan zamandan öğlene kadar olan süreçtir. 

Güneş kaybolmadan evvel gözlerde parlaklık olmadığı zamandan güneşin kaybolmasına dek geçen zamandır. Güneşin kaybolmasından 50 dakika evvel akşam namazına dek geçen süredir. 

Kerahat Vakti Namaz Kılınırsa Ne Olur?

Kerahat vakti için verilen 3 kısım ateşe kendini adamı kişilerin ibadet zamanı olarak adlandırılır ve bu nedenle de namaz uygun görülmez. Rivayete göre: Şeytanın boynuzları bu süreler içerisinde kendini gösterir. Bu zamanlarda ALLAH’a ibadet uygun görülmediği gibi uyumak da iyi değildir. 

Sadece Nafile Namazlar için Kerahat Vakti Ne Zamandır?

İmsak zamanından itibaren güneş ışıkları kendini gösterene dek geçen sürede sabah namazı sünneti haricinde nafile namaz uygun değildir.

Aynı şekilde ikinci ve akşam ezanları arasında geçen sürede de farzlar kılınmaz, sünnetler sakınca yoktur. 

Kerahat Vakti Başka Nelerin Yapılması Uygun Değildir? 

Kerahat zamanı sadece farz değil, kaza ve vitirler de icra edilmemelidir. Bu sürede bir merhum defnedilecekse cenaze namazı da bu süreler içinde kılınmamalıdır. Tilavet seçesi de uygun görülmemiştir. Eğer namazdan evvel ayet söylenmişse ki aslında başka zamana ertelemek daha hayırlıdır ama uygun olabileceğini söyleyenler de vardır. 

Kerahat Vakti Uyumak Neden Uygun Değil?

Kaylule vakti uyumak ne kadar faydalıysa ikindi ve akşam ezanları arasındaki zamanlarda uyumak da o denli zararlıdır. Çünkü kul kendini iyi hissetmez, ibadet dâhil hiçbir işini düzgün yapamaz. Ayrıca bazı kişilerde ağrı ve bitkinlik de görülür. 

Kullar, yaşanan gün boyunca neler icra ettiyse ikindi-akşam ezanı arasında sonuçlarının farkında varır. Eğer uyunursa kul için sanki uyunan gün yaşanmamış gibi gelir. O yüzden bu süreçte uyumak sakıncalıdır.