Kedilerde Kulak Temizliği

  En az göz temizliği kadar önemli olan ve kedilerin ana duyularından birisine araç olan kulaklarının temizliği her sahip için zordur. Kedilerin en sinir ..

En az göz temizliği kadar önemli olan ve kedilerin ana duyularından birisine araç olan kulaklarının temizliği her sahip için zordur. Kedilerin en sinir oldukları noktalardan birisi kulaklarıdır. Kulaklarına dokunduğunuz anda tırnaklarını gösterebilirler, birkaç tırmık atabilirler. Hatta sizin kucağınızdan inmeyen kediyi kucağınıza alamayacak hale getirebilirsiniz. Bu çoğunlukla alışkanlıklardan ötürü yaşanan bir durumdur. Genellikle kedilerde kulak temizliği çok zor yapılan bir işlemdir.

Normal şartlarda kulaklarına dokundurmayan bir kediye kulağındaki kirleri temizlemek amacıyla yaklaşmak ne kadar kolay olabilir? Bu tamamıyla sizde biten bir durumdur. Çünkü kedinizi bu tip rutinlere ne kadar alıştırırsanız o kadar rahat edersiniz. Örneğin kendilerde kulak temizliği yavruyken başlatılarak sürekli uygulanan bir ritüele dönüşürse kediniz burada huysuzluk yapmayacaktır.

Ancak alışmış olsa dahi mutlaka dikkat noktanızın tamamına sahip olması gereken bir durumdur. Zira kedilerde kulak temizlemek için özel solüsyonlardan temin etmeli, pamukla özenle bir temizlik işlemi uygulamalısınız.

Kedilerin Kulakları Nasıl Temizlenir?

Kedilere özel kulak temizleme solüsyonlarını veterinerden talep edebilirsiniz. Birçok veteriner satışını yaptığı gibi sizi marka ve kedinizin cinsine uygun olan ürüne yönlendirebilir. En kötü ihtimalle petshoplardan edinebilirsiniz. Kedilerde kulak temizliği için uygulanabilecek tek malzeme bu solüsyon olurken yaşanan sorunların büyük çoğunluğunda ıslak mendil kullanıldığını görebilmekteyiz.

Bu tip temizlik araçlarının ciddi zararlar vermesinden ötürü kullanılmaması gerektiğini unutmayın. Kulağı temizlemek için bir parça pamuk kopararak öncelikle kirleri toparlayın. Kirlerini aldıktan sonra yeni bir temiz pamuk kopararak solüsyonu üzerine 4-5 damla olacak şekilde akıtın. Pamuğun solüsyonu emdiğine emin olun ve üzerinde sıvı kalmadığında bu nemli pamukla kulağın dışını silmeye başlayın.

Eğer kediniz kulağın dışını silerken tepki gösterip rahat durmuyorsa iç kısma yeltenmeyin. Kediniz sabit durmadığı sürece asla kulağın iç kısmını silemezsiniz. Yavru değil yetişkin bir kediniz varsa kulak temizliği yapacağınız zaman birinden kedinizi tutmasını isteyebilirsiniz. Böylelikle yetişkin kedilerde kulak temizliği çok daha kolay yapılabilmektedir.

Eğer yavru kedinize kulak temizliği yapmak istiyorsanız bu sizin için ciddi bir süreci kapsayabilir. Çünkü aynı zamanda kulak temizliğinin rutin olarak yapılması gerektiğini kedinize kanıtlamanız gerekir. Bazı kedilerde ve sahiplerinde bu durum birkaç haftayı buluyorken bazılarında ise aylarca uğraşmak gerekiyor.

Sonuç olarak ise hemen her gün deneyerek, yavaş yavaş kulağın bir kısmını gün arasında temizleyerek, kulaklarını sevip buna kedinizi alıştırarak böyle bir alışkanlık kazandırabilirsiniz. Bir süre sonra kediniz kendiliğinden kulak temizliğine adapte olacaktır. Sizin hareketleriniz ve uyguladığınız yöntem son derece önemlidir.

Hiçbir zaman tam manasıyla kedinizin kulağını temizleyemezsiniz. Bunun için en alışık kedi dahi olsa rahat durmayacaktır. Kulağının iç kısmını temizlerken fazlasıyla nazik olmanız gerektiğini unutmayın. Hatta ve hatta kulak içerisinde oluşan bir akıntı, kanama, şişlik, enfeksiyon ya da cilt deformasyonu gördüğünüzde müdahale etmemeniz gerekir. Tek yapmanız gereken doğru hareket ise veteriner hekime başvurmaktır.