Karpuzun Çekirdeği ve Kabuğu Hakkında Faydalı Bilgiler

  Türkiye’de en sık tüketilen meyve hangisidir diye bir araştırma yapılsa yaz aylarını tek favori olarak geçirecek meyve Karpuz olurdu. Keza yurdun ..

Türkiye’de en sık tüketilen meyve hangisidir diye bir araştırma yapılsa yaz aylarını tek favori olarak geçirecek meyve Karpuz olurdu.

Keza yurdun birçok bölgesinde ılıman iklim kuşağı olması karpuz yetiştiriciliğini arttırmıştır. Haliyle hem organik hem de taze karpuz yeme şansına bu sayede erişmekteyiz.

Karpuzun faydaları birçok kalıtsal hastalığı kapsarken aynı zamanda içeriğindekilerden ötürü beklemediğimiz noktalara çare olabilmektedir.

Karpuz içerdiği vitamin ve minerallerin yanı sıra birçok farklı vücut ihtiyacını karşılayabilen meyveler arasındadır.

Tüm bunun yanı sıra %90 civarında sudan oluşması vücudun en temel ihtiyacını karşılamada bile çözüm ortağımız olmaktadır.

C Vitamini
A Vitamini
Magnezyum
Bakır
Manganez
Fosfor
Potasyum
Demir
Kalsiyum
Besin Lifi
Karatenoid
Triterpenoids
Flavonoid
Likopen

İçeriğine baktığımızda kanser hücrelerini yok etmekte faydalı olan Likopen en dikkat çeken enzimdir.

Buna ek olarak Karatenoid, Flavonoid ve Triterpenoids gibi yapılara sahip oluşu sağlıklı yaşam için büyük bir koz elde etmemizi sağlar. Meyve kadar dışı ve içinden bahsetmek yine faydalı olacaktır.

Karpuz kabuğu yemek ya da karpuzun çekirdeklerini yutmak birçoğumuz için garip bir aktivite olarak görünebilir.

Hatta karpuz çekirdeği zararlı mı sorusunu yıllarca çekirdekleri ayıklarken kendimize sormuşuzdur. Ancak bunların dahi oldukça faydalı olduğunu anlamamız son derece uzun bir zaman aldı diyebiliriz.

Karpuz Çekirdeğinin Faydaları

Karpuz çekirdeğinin yararları arasında beklentileri çok yüksek tutmamakta yarar var. Ancak şunu net olarak söylemeliyiz ki; yıllardır süre gelen karpuz çekirdeğinin zararlı olduğu kanısı yanlış.

Tüketilme türüne bağlı olarak yararlarından son derece faydalanılabilecek bir meyve çekirdeği olduğu kanıtlanmıştır.

Doktorların önerisi karpuz çekirdeğini çiğnemek üzerine yoğunlaşmıştır. Çekirdeğin özünde bulunan ve çiğnemeden ulaşmamızın mümkün olmadığı Cucurbocitrin isimli maddenin faydaları arasında şunlar yer alıyor.

İdrar Yolları Enfeksiyonu

İdrar yolları enfeksiyonu son derece sancılı bir sürecin yaşandığı hastalıklar arasındadır. Tedavi süresini kısaltmak ve olumlu sonuçlar alabilmek içinse karpuz çekirdeği son derece ciddi bir seçenektir.

İdrar Söktürücü

İdrar söktürücü ilaçların içeriğinde bulunan Cucurbocitrin maddesini doğal yollardan temin etmek için karpuz çekirdekleri çiğnenebilir. Böylelikle madde vücudumuza nüfuz ederek idrar yapamama sorununu kökten çözecektir.

Tansiyon

Tansiyon hastalarına tansiyonu düşüren meyveler yemelerini tavsiye eden uzmanlar bu bağlamda karpuz çekirdeği önerilerini sunmaktan çekinmiyor. Aynı zamanda kilolu insanların tansiyon düşürme noktasında başvurdukları yöntemlerden birisinin karpuz yemek olduğunu hatırlatalım.

Böbrek Rahatsızlıkları

Böbreklerin yeterince çalışmaması, böbrek tembelliği, böbrek enfeksiyonları için yenilebilecek karpuz çekirdekleri size aktif bir çözüm sunacaktır.

Karpuz Kabuğunun Faydaları

Bildiğiniz gibi karpuz kabuğu çoğu zaman besi olarak kullanılmaktadır.

Hayvanların beslenmesinde tercih edilen karpuz kabuğu bilhassa yük hayvanlarının çok tükettiği bir yem türüdür.

At ve eşek için vazgeçilmez olmasına karşılık insan vücudunda elma ile aynı etkileri yaratan karpuz kabuğu benzer faydaları ile göz dolduruyor.

Karpuz kabuğunun kırmızı kısımlarını karpuzdan sayıp yesek bile beyaz olan kabukta kalan kısımlar hepimiz için çöp gibi görünmektedir.

Oysa beyaz kısımların içeriğinde resrevetrol ve sitrülinin içeriği bir hayli yoğundur.

Ağız Bakımı

Ağız ve diş sağlığımız için karpuz kabuğunun beyaz kısmının işe yarayacağı hiç aklınıza gelmemiş olabilir.

Özellikle çürük dişler için kullanılabilecek bir besin olarak görünürken ağız kokusu ve plaklar için bu kısmın çiğnendikten sonra gargara yapılması kalıcı çözümler sunmaktadır.

Kan Dolaşımı

Kan dolaşımı vücudumuzda sürekli olarak aktif olan bir sistemdir. Aynı zamanda sirkülasyon hiç durmadığından belirgin bir tempoya sahiptir.

Dönem dönem yavaşlamasına karşılık karpuz kabuğu kan dolaşım hızını arttırmayı

başarmaktadır.

Antioksidan

Yaşlanmayı geciktiren, kir ve bakterileri vücudumuzdan atarak daha sağlıklı bir yapıya sahip olmamızı sağlayan ürünlere antioksidan ismi verilmiştir.

Karpuz kabuğunun bu ölçekte antioksidan özelliğini es geçmemek gerekiyor.

Kanseri önleyen karpuz aynı şekilde kabuğuyla benzer etkiler gösterebilmektedir.