Karaciğer Yağlanması Neden Olur?

Çoğu zaman sebebinin aşırı alkol tüketimi ve şeker hastalığı olmasının yanı sıra bazen hepatit sebebiyle de ortaya çıkabilen bir rahatsızlık olduğunu vurgulama..

Çoğu zaman sebebinin aşırı alkol tüketimi ve şeker hastalığı olmasının yanı sıra bazen hepatit sebebiyle de ortaya çıkabilen bir rahatsızlık olduğunu vurgulamamız gerekiyor. Karaciğer yağlanması karaciğerde oluşan VLDL dengesizliği olarak tanımlanır.

Tabi bunun için triaçilgliserol sentezine bakılır. Bu noktada karaciğer hakkında tıbbi anlamda örtüşmeyen değerlerde karaciğer yağlanması teşhisi konulduğunu söylemek mümkündür.

Karaciğerimiz farklı lipidlerin bir araya gelmesi sonucunda oluşan bir organdır. İşlevsel açıdan vücudumuzun önemli bir organıdır. %75 oranında fosfolipid içerirken geri kalan kısmı da triaçilgliserol’den oluşur. İşte bu noktada %25’lik triaçilgliserol oranının yağlanma sonucunda düşüş göstermesiyle hastalık baş göstermeye başlar.

Bir anda yağın karaciğere nüksetmesi ile beraber hastalığın oluşum süreci başlamış olurken ilerleme kaydedildiğinde tehlike süreci başlar ve kontrol altında tutulması gerekir.

Çoğu zaman yağ tüketiminden, karbohidratların yağ dönüşümünden, kurşun ve fosfor zehirlenmelerinden karaciğer yağlanmasına sebep olunabilir. Bunun dış faktörlere dayalı olarak görülebileceğini de hatırlatalım.

Karaciğer Yağlanması Nedenleri

Aslında karaciğer yağlanması nedenleri arasında onlarca farklı seçenek sayılabilir. Ancak bunlardan en önemlilerine baktığımızda üç ana etken dikkat çekiyor.

Bunların birincisi kesinlikle aşırı alkol kullanımıdır. Bunu dengede tutmadığınız sürece kati suretle karaciğer yağlanması sorunuyla karşılaşırsınız. Fazla kilolar ve insülin direnci ise yine ana tetikleyici unsurlar arasında yer alır.

Obezite

Kilolarınızın fazla olması hemen her hastalık için bir handikap sağlar. Bunlardan birisi de karaciğer yağlanmasıdır. Normal bir insanla kilolu bir insan arasında yapılan araştırmalar gösteriyor ki obezite olan birinin karaciğer yağlanmasına neden olan faktörleri barındırması %70 oranında daha güçlü bir ihtimal.

Alkol

Alkol tüketiminde ciddi anlamda aşırıya kaçmak iç organların birçoğu için kalıcı hasarlara sebep olabilir. Karaciğer yağlanmasına neden olan faktörler arasında da aşırı alkol kullanımı ciddi bir noktada yer alır.

Üstelik alkol tüketiminde birden çok farklı tür bu rahatsızlığa sebep olabilir. Örnek vermek gerekirse düzenli olarak çok alkol içmek, arada içilmesine karşın bir anda çok fazla alkol içmek, kısa sürede çok fazla alkol içmek gibi farklı varyasyonlar karaciğer yağlanmasını tetikler.

İnsülin Direnci

Pankreas tarafından salgılanan insülin hormonu bazı durumlarda gereğinden fazla üretilebilir. Örnek vermek gerekirse doğru olmayan beslenme ritüelleri bunu tetikler.

Aynı şekilde kalıtımsal olarak insülin üretiminde belirgin bir artış gözlenebilir. Haliyle bu durumda insülin hormonuna kadar vücudumuz hassasiyet altına girer. Karaciğer başta olmak üzere yağ asitlerinin yoğunlaştığı bir süreç başlar ki karaciğer yağlanmasına sebep olan an da bu andır.

Beslenme Alışkanlıkları

Yağ asidinin dengesini koruyabilmek, pankreasın insülin salgısın düzenli tutabilmek, vücudumuzun ihtiyaç duyduğu tüm mineralleri, vitaminleri ve benzer ihtiyaçları alabilmek beslenme düzenimize bağlıdır.

Şok Diyetler

Şok diyet olarak adlandırılan ve çok kısa sürede aç kalarak verilen sağlıksız kilolar karaciğer yağlanmasına neden olabilmektedir. Çünkü vücudun ihtiyacı olan hiçbir besin kaynağının alınmaması tüm organlarınızı etkiler. Üstelik verilen tüm kilolar çok kısa sürede geri alınır.

Göbek

Obeziteden ayrı olarak düşünülebilecek göbek oluşumu Türkiye’de çok sık görülen bir durumdur. Fazla kilosu olmayan kişilerde göbeklenme görülür ki karaciğer sorunlarında da mide problemlerinde de çok ciddi bir etkendir.

Kolesterol

Yüksek kolesterol teşhisi konulan hastalarda karaciğer yağlanması için önlem alınması şarttır.

Hastalıklar ve İlaçlar

Wilson hastalığı ya da trigliserid değerlerinizin kanda çok yüksek çıkması gibi rahatsızlıklar, bazı bileşenlerin sebep olabileceği karaciğer yağlanmaları görülebiliyor. Diyabet bunların en iyi örneği olarak düşünülebilir.

Enfeksiyonlar

Eğer bağırsak, mide ve diğer iç organlarınızda oluşmuş bazı organizmalar tehdit unsuru oluşturuyorsa, bu noktada da bakteri ve virüslerle başa çıkamıyorsanız muhtemel bir karaciğer yağlanması sorunuyla karşı karşıya kalabilirsiniz.

Karaciğer Yağlanması Nasıl Önlenir?

Karaciğer yağlanmasını önlemek adına dikkat edilebilecek bazı hususlar vardır. Bunlara hayatınız boyunca dikkat etmeniz daha sağlıklı bir yaşamı beraberinde getirir.

Hatta karaciğer yağlanması tedavi yöntemlerini araştırma sürecine girmeden, bu riski ortadan kaldırmak adına bu detaylara dikkat etmenizi tavsiye ederiz.

Alkolden kesinlikle uzak durmalısınız. Eğer limitinizde içebiliyorsanız bunu günlük 1-2 kadeh aralığının üzerine çıkarmadan kullanabilirsiniz.
Sigara kullanımı yine karaciğer yağlanması için bir tetikleyici unsur oluşturabilir.

Boş bir hayatınız varsa, spor ve egzersiz yapmıyorsanız hemen bir program bulmalısınız.

Genellikle doğal yiyecekleri tercih edip, işlenmiş gıdalar tüketmemeye, yağ oranı yüksek besinler yememeye özen gösterin.

Kilo vermeyi sağlıklı yollardan yaparak fazlalıklarınızdan kurtulun. Üzerinizdeki obeziteyi atın.

Hepatit aşılarınızı tamamlayın.

Her başınız ağrıdığında ağrı kesici hap, mantara karşı ve östrojen oluşturan ilaçları tüketmeyi ikinci plana atın.

Vitamin yönünden güçlü meyveler, mineral alabileceğiniz doğal sebzeler tüketmeyi ihmal etmeyin.

Diyetinizi bu temelde oluşturun ve bir diyetisyenden yardım isteyin.