İyi Bir Mümin Nasıl Olunur? Müslümanlığın Şartları

Müslüman olmak bazı şartları kabul etmek ve aynı zamanda bazı kriterlere uygun bir yaşam sürmekle mümkün olur. Tabii ki Kelime-i şahadet getiren herkes Müslüman olarak kabul edilir. Ancak İslam’a uygun bir yaşam tarzı benimsemek, Allah’ın rızası olduğu kullar arasına girmek, O’nun elçisi Hz. Muhammed (SAV)’in örnek yaşamını rehber edinmek biraz fedakarlık gerektirir.

Alemlerin rabbi Allah (c.c)’ün rızasını kazanmak, hoşnutluğuyla berekete ermek ve onun merhametine sığınmak isteyen hakiki Müslümanlar her zaman daha iyisini hedeflerler. O’nun bağışlayıcı olduğunu bilen, günahlarını affettirmek için ibadet eden kullar şanslıdır. Zira merhametlilerin en merhametlisi olan Allah (c.c) herkese rahmet kapılarını aralayabilir.

Amel defterini sağ taraftan doldurmayı dileyenler İslam dininin insanın fıtratına uygun şekilde indirildiğini bilirler. Bu yüzdendir ki ‘’İslam fıtratın dinidir’’ denmesine sıkça rastlayabilirsiniz. Yine insanı ve Kuran-ı Kerimi ikiz kardeş olarak tanımlayan açıklamalara şahit olabilirsiniz. Buradan anlamak gerekiyor ki iyi bir Müslüman olmak için Allah’ın ipi olan Kuran’a sıkıca sarılmalı ve O’na yönelmeliyiz. Tabii ki İslam’ı benimseyen herkes gibi öncelikle İslam’ın şartlarını kabul edip İman’ın şartlarını uygulamalıyız.

İslam’ın Şartları Nelerdir?

İslam’ın şartları her Müslüman tarafından uyulması gerekli olan farzlardır. Müslüman olan kimselere bunlar farz kılınmış olup başında da Kelime-i şahadet getirmek gelir. Kelime-i şahadet getirmeden Müslüman olmak zaten mümkün değildir. İslam’ın şartları beştir.

Kelime-i Şahadet Getirmek

Kelime-i şahadet getirerek Müslüman olmaya ilk adımı atabilirsiniz. Bu “Eşhedü en la ilahe illallah ve eşhedü enne Muhammeden abdühü ve resulühü” diyerek yapılır. Türkçe anlamı ise ‘’Şahidim ki Allah dışında bir yaratıcı yoktur ve Muhammed onun hem kulu hem de elçisidir’’ şeklindedir.

Namaz Kılmak

İslam’ın şartlarından ikincisinde ise en önemli farzlardan birisi olan namaz kılmak bulunmaktadır. Namaz ergenliğe girmiş olan Mümin ve Mümine kişiler için günde 5 vakit farz kılınmıştır. Sabah, öğle, ikindi, akşam ve yatsı namazları farzdır.

Oruç Tutmak

Oruç ibadeti Müslümanlar için yalnızca Ramazan-ı şerif geldiğinde yapılan bir ibadettir. Bu farz ibadet her yıl Ramazan ayında 30 gün oruç tutularak gerçekleştirilir.

Zekat Vermek

Dünyevi varlığınızın toplamda 40/1’ini zekat olarak vermeniz gerekir. Sahip olunan paranın ve malın kırkta birini zekat vermek İslam’ın önemli bir şartıdır.

Hacca Gitmek

Allah’ın yer yüzündeki evi olan Kabe’yi tavaf etmek, o kutsal topraklarda bulunmak ve hac görevini yerine getirmek İslam’ın bir diğer şartıdır. Ancak bu farz ibadet maddi gücü yeterli olanlar içindir.

İmanın Şartları Nelerdir?

İman’ın şartları ise altıdır. Allah’a inanan, O’nun elçisi olan Muhammed’in izinden yürüyecek olan ümmetin aynı zamanda İmanın şartlarını da yerine getirmesi gerekir.

  • Allah (c.c)’ün tek ilah olduğuna ve onun birliğine inanmak
  • Allah (c.c)’ün meleklerine inanmak
  • Allah (c.c)’ün şimdiye kadar indirmiş olduğu kutsal kitaplara inanmak
  • Allah (c.c)’ün müjdelediği peygamberlere inanmak
  • Ahiret gününe ve Ahiret yaşamına inanmak
  • Hayrın ve şerrin yalnızca Allah’tan geldiğine inanmak (Kadere inanmak)

Müslüman Olmak İsteyen Kişi Ne Demelidir?

Gayrimüslim bir kişinin dine hoşgörü ile davet edilmesi ve onun da icabet etmesi üzerine uygulaması gereken ilk adım Kelime-i şahadet getirmek olmalıdır. Bu aslında İslam’ı kabul etmenin en önemli şartıdır.

Kelime-i Şahadet Arapça Latince Okunuşu Nedir?

“Eşhedü en la ilahe illallah ve eşhedü enne Muhammeden abdühü ve resulühü”

Kelime-i Şahadetin Türkçe Anlamı Nedir?

Şahidimdir ki Allah tek ilahtır ve ondan başka yaratıcı yoktur. Yine şahitlik ederim ki peygamberimiz Muhammed onun kuludur, elçisidir.

İyi Bir Müslüman Olmak İçin Nelere Dikkat Edilmeli?

Müslüman olmak kelime-i şahadet getirerek mümkün olsa da iyi bir Müslüman olmak için bundan çok daha fazlasına ihtiyaç duyarız. Bu yüzden fedakarlıklarla dünyevi yaşamın telaşını bir kenara bırakmak, yalnızca Salih amellerin peşinden giderek Ahiret hayatımız için çabalamak en doğrusu olacaktır. Allah’a yönelerek ve O’na kalpten inanıp bağlanarak peygamber efendimiz(SAV)’ün öğütlerine uygun bir yaşam benimsemek en doğrusudur.

  • Allah (c.c)’ün rızası her şeyden üstündür. Dolayısıyla ibadetler ve yaşantımıza dahil olan her şeyi onun için yapmalıyız. O’nun yasakladığı şeylerden uzak durmalı, harama el uzatmamalıyız.
  • İbadet etmek en önemli unsurların başında gelir. Farz ibadetleri aksatmamalı, bolca dua edip nafile ibadetler etmeli ve aynı zamanda kazaya kalmış ibadetleri aksatmamalıyız. Borçlu bir şekilde Ahiret gününe ulaşmamak için Salih amellerimizin peşinden koşmalıyız.
  • İsteklerimizi, dileklerimizi ve arzularımızı tüm önlemlerimizi aldıktan sonra kadere bırakmalıyız. Tevekkül içerisinde sonucu Allah’tan beklemeliyiz.
  • İbadetimizi her zaman daha içten, samimi ve üst noktaları hedefleyerek yapmalıyız. Yaşanan belalardan, musibetlerden ve kazalardan ise ders almalıyız.
  • Allah (c.c) nezdinde anne baba hakkı ödenmez. Kişi ne yaparsa yapsın annesinin ve babasının hakkını teslim edemez. Ayrıca onlara karşı yapılacak saygısızlıklar, itaatsizlikler ve onları kırıp üzecek herhangi bir eylem Allah(c.c) için hoş olmayan günahlar arasında sayılır.
  • Allah (c.c)’ün bize verdiği rızka şükredip O’nun emrettiği gibi yaşamak, elçisi Hz. Muhammed(SAV)’in örnek kişiliğini rehber olarak almak. Namazları aksatmadan kılmak, Ramazan ayında oruç tutmak, zekatını doğru oranda vermek, düşmüşe, yetime, yardıma muhtaca destek olmak.
  • İki kişiyi birbirine düşman etmektense, arası bozuk iki kişinin arasını düzeltmek Allah(c.c) nazarında çok kıymetlidir. Fesatlık, kıskançlık gibi duygular şeytanın vesveseleridir.
  • Dünyevi zevklere yönelmek, Ahiret için Salih ameller peşinde gitmek yerine dünyanın sahte renklerine kanmak bir Müslüman için oldukça sakıncalıdır. İyi bir Müslüman her gün ölecekmiş gibi Ahiret hayatına hazır ve nazır olmalıdır.
  • İlme, hakikate ve hakka inanmak ve faydalanmak.

İyi bir Müslüman olmak ile ilgili peygamber efendimiz Hz. Muhammed (SAV)’in şöyle bir hadis-i şerifi bulunuyor. Peygamberimiz(SAV) ‘’İnanan her Mümin hoşluk içerisindedir. O’nun her işinde hayır olduğunu bilir ve bunun rahatlığı başka kimselerde görülemez. Bir Mümin eğer ki nimete, rızka, iyi bir şeye erişiyorsa şükreder ve bu hayırlı olandır. Yine bir Müslüman herhangi bir kazaya, musibete denk gelirse bu kez sabreder. Bu yine onun için en hayırlı olandır’’ buyuruyor.

Müslüman Olarak Ölmenin Önemi Nedir?

Müslüman olarak ölmek son derece önemlidir. Çünkü peygamber efendimiz Hz. Muhammed(SAV)’in ümmetinden olup Ahiret gününe günahlarından arınarak girenler şüphesiz ki en şanslılardır. Bununla alakalı da pek çok ayet-i kerime ve hadis bulunmaktadır.

Hz. İbrahim’e Allah’ın ‘’Müslüman ol’’ demesiyle birlikte Hz. İbrahim ‘’Alemlerin tek rabbine inanırım’’ diyerek Müslüman olmuştur. Bunun akabinde de Hz. İbrahim oğullarına İslam’ı vasiyet etmiştir. Hz. Yakup ise aynı Hz. İbrahim gibi oğullarına ‘’Ey oğullarım, Rabbim en doğrusu olan İslam’ı sizler için seçti. Başka bir yola sapmayın ve sakın ola başka bir yolda ölmeyin. Müslüman olun ve Müslüman iken ölün’’ demiştir.

Bakara 132-133.ayetlerine bakıldığında da Allah kelamı olarak ‘’Yakup için ölüm gelip çattığında siz orada yoktunuz. Benden sonra kime kulluk edeceksiniz diye sorduğu vakit Yakub’a dönüp ‘Senin olduğu gibi tüm atalarının, İsmail ve İshak’ın da rabbi olan, O’ndan başka ilah olmayan Allah’a ibadet ve kulluk edeceğiz. Bizim teslimiyetimiz yalnızca onadır’’ buyruluyor.