İşrak ve Duha Namazları Aynı mı Farklı mıdır? Nasıl Kılınır?

İşrak namazıyla ilgili en net bilgiyi diyanette alabiliriz. Orada geçen de şudur: Güneş ki ne zaman ilk ışıklarını gösterdi ve mızrak yüksekliğine kadar yükselmeye başladı, namazın kılınmasının yasak olduğu kerahat zamanı da bitince yani takribi 45 dakika geçmesi gerekir. İlk kuşluk zamanı eda edilen namaza işrak namazı denir. Peki, duha ve işrak namazının ikisi de aynı mıdır?

Rabbimiz bazı namazların bizim için farz olduğunu bildirse de nafile namazların da faziletleri, sevabı çok fazladır. İşrak namazı da bunlardan birisidir. Duha ile aynı şey mi merak edilmektedir. Lakin hadislere baktığımız zaman birinde Fesalla ismiyle, başka bir hadiste ise Sümme Fesalla olarak geçmektedir.

Din âlimlerin anlattıklarına bakarsa Fesalle olarak geçen namaz işrak demektir. İşrak namazı, güneş tam olarak doğmadan ama tam doğacak gibi olan vakitte eda edilir. Sümme isminden kasıt da kuşluk, diğer adıyla dua namazı manası taşıyor. 2 hadisi karşılıklı incelediğimizde güneş doğana dek oturduğumuzda yerden zikir yapma koşulu yer alır.

İşrak Namazı Nasıl Kılınır?

İşrak Namazı Birinci Rekâtının Kılınışı

İşrak namazı 2 rekattır ve başlamadan önce Rabbimizin rızası için niyet ederek namazı eda etmeye başlarız.

ALLAH’u Ekber dedikten sonra İftitah tekbiri ile ilk rekâta başlanır.

Sübhaneke suresi, besmele, Fatiha ve Zammı yani kısa surelerden okunması gerekir.

Rükûa eğiliriz, Secdeye eğiliriz, düzeldikten sonra tekrar Secdeye eğiliriz.

İşrak Namazı İkinci Rekâtının Kılınışı

İlk rekatın ikinci secdeye eğildikten sonra kıyama durulur.

Besmele, Fatiha Suresi, Namaz surelerinden okunur.

Rükua eğiliriz ardından Secdeye gideriz, doğrulduktan sonra yine Secdeye eğiliriz.

Oturma aşamasında durulur ve Tahiyyat duasını okunur, Salli, Barik ve Rabbena duaları söylenir.

Önce sağa “Es selâmu aleyküm ve rahmet’ullah” denir ardından sola “Es selâmu aleyküm ve rahmet’ullah” dedikten sonra 2 rekât işrak namazı bitirilir.

Bir hadiste işrak namazıyla ilgili şunlar anlatılmaktadır: Eğer ki bir mümin, sabah namazını toplu olarak eda ettikten sonra oturur ve güneş kendini gösterince dek zikir yaparsa, güneşin kendini göstermesinden sonra da 2 rekat işrak namazı eda ederse, o kul hacca gitmiş kişiler gibi sevap kazanır.