İnna lillahi ve inna ileyhi raciun ne demek? Ölenin arkasından okunacak Dua

Ailemizden, akrabamızdan, arkadaşlarımızdan ya da komşularımızdan biri vefat ettiği zaman İnna lillahi ve inna ileyhi raciun dendiğini duymuşsunuzdur. Bu duanın söyleniş sebebi nedir? Arapça okunuşu, faziletleri ve Türkçe anlamı hakkında bilgileri sizler için derledik. 

Bizler ALLAH’a hiçbir şart olmadan boyun eğmeyi kabul ettik ki İnna lillahi ve inna ileyhi raciun cümlesini ölüm dışında normal zamanlarda da duymuşuzdur. Arapça kökenli bir duadır. Kur’an’ın en uzun suresi Bakara’nın 156.ayetinde bunu görebilirsiniz. Onlar, bir musibete uğradıkları zaman, ‘Biz Allah’a aitiz ve O’na döneceğiz’ diyenlerdir. ALLAH bizim için en doğru olanı bilir ve bize yol gösterir, biz de buna kadar deriz ve O’ndan gelen iyi ya da kötü her şeye razı geliriz, işte bu dua da onun için söylenir. 

İnna lillahi ve inna ileyhi raciun

İnna lillahi ve inna ileyhi raciun Arapça ve Latince Okunuşu

“Ellezîne izâ esâbethum musîbetun, kâlû innâ lillâhi ve innâ ileyhi râciûn(râciûne).” (Bakara Suresi, 156. Ayet)

İnna lillahi ve inna ileyhi raciun Anlamı Meali

Onlar, başlarına bir musibet geldiğinde, “Şüphesiz biz Allah’a aitiz ve O’na döneceğiz” derler.

İnna lillahi ve inna ileyhi raciun ne demek? Ölenin arkasından okunacak dua
İnna lillahi ve inna ileyhi raciun ne demek? Ölenin arkasından okunacak dua

İnna lillahi ve inna ileyhi raciun Duasının Fazileti ve Sırları

Hz. Muhammed (s.a.v)’in eşlerinden biri olan Ümmü Seleme (r.a) rivayetine göre:

Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v)’i şöyle buyururken işittim: ALLAH’ın kullarından birisi eğer darda kalırsa ve “Biz Yaratandan var oldu ve en sonunda da ona geri döneceğiz. Rabbim! Karşılaştığımız kötülüklerinden beni kurtar ve mükâfatlandır, ondan daha iyisini ve hayırlısını bana bağışla şeklinde duasını yaparsa ALLAH (c.c) o kulunun başına gelen dertlerden ötürü onu ödüllendirir ve onun kaybetmiş olduğu şeyin çok daha hayırlısını nasip eder.

Ümmü Seleme, Ebu Seleme hayatını kaybettiğinde Peygamber Efendimiz (s.a.v) kendisine bu duayı öğretmiş ve etmesini söylemiştir. Duaya başladıktan sonra sonuna doğru, daha hayırlısını nasip eyle diyecekken Ebu Seleme’den daha hayırlısı yok diyerek duraksamış, fakat duaya kaldığı yerden devam etmiştir. Kapı çaldığında gelen ise Peygamber Efendimiz (s.a.v)’di ve ALLAH ona daha hayırlısını vermişti. 

”İnnâ lillâhi ve innâ ileyhi râciûn” yalnızca biri ya da biriler vefat ettiğinde söylenmez. Başına gelen çok kötü şeylerde, dertlerde, içi korku ile dolduğunda, savaş anında veya herhangi bir eşyanın çalınması, kaybolması durumunda da ALLAH’ı bizler için hazırladığı bir sınav olduğunun bilincinde olunmalıdır. Bu gibi durumlarda öfkelenmeden, isyan etmeden sakin bir şekilde beklememiz gerekmektedir ve bu duayı içten bir şekilde söylemeliyiz. 

İnna lillahi ve inna ileyhi raciun Tefsiri

Bakara Suresinin 156. Ayeti ölümün arkasından söylenen bir sözdür. Tabii, başımıza gelen sıkıntılardan kurtulmak için de bu duayı söyleyebiliriz. ALLAH’ın kulları olarak, kötü bir şeyle karşılaştığımız zaman bizi ALLAH’ın yarattığını ve toprak olarak tekrar O’na döneceğimizi söyleriz.