İnek Sütü Nasıl Kaynatılır?

Memeli canlıların yavrularını beslemek de kullanmış oldukları süt dişlerin vücutlarından salgılanan özel bir sıvı maddedir ve temel olarak içeriğin önemli bir ..

Memeli canlıların yavrularını beslemek de kullanmış oldukları süt dişlerin vücutlarından salgılanan özel bir sıvı maddedir ve temel olarak içeriğin önemli bir kısmı sudan oluşur Bunun yanı sıra yüksek miktarda Protein karbonhidrat yağ gibi temel besin değerlerine sahip olmaktadır.

Aynı zamanda içeriğinde bulundurmuş olduğu kalsiyum potasyum çinko ve temel olarak içinde bulunan a d e k vitaminleri açısından da son derece zengin özelliklere sahiptir. Bu besleyici özelliklere sahip olduğundan dolayı binlerce yıldır insanlar bazı canlıların sütlerini temel besin maddesi olarak kullanmaktadır ve bu canlılardan elde edilen süt doğrudan tüketilerek aynı zamanda doğrudan tüketilmeden yoğurt peynir tereyağ gibi besin maddeleri de üretilmesinde kullanılır.

Sütünden en çok faydalanan canlılar arasında İnekler ilk sırada yer almaktadır ineklerden sağılan sütler içlerindeki zararlı mikroorganizmaların etkisiz hale getirilmesinden sonra fabrikalarda pastörizasyon denilen işlemlerden geçirilir ve tamamen el değmeden ambalajlama işlemi yapılarak satışa çıkarlar. Bunun yanında ineklerden sağılan süt üreticinin kendisinden olarak da temin edebilir çiğ sütlerin tüketmeden önce mutlaka evde pastörize edilmesi gerekmektedir.

Inek sütü içinde bulunan mikroorganizmaların Büyük bir kısmı kendisinden gelirken kalan kısmı da ineğin memesinden süt soğan kişinin ellerinden veya sütün sayıldığı ortamdan bakteriler bulaşabilir. Bu bakterilerden kurtulmak için sütün belli bir sıcaklığa kadar ısıtılması ve ısıtıldıktan sonra tekrardan soğutulması işlemi yapılması gerekmektedir.

Isıtma işlemi uygulanırken sıcaklık belli bir dereceye kadar yapılmalıdır ve uzun sürdüğü takdirde sütün içerisinde bulunan enzimler ve proteinler tam anlamıyla zarar görecektir bu nedenlerden ötürü süt ısıtılırken belli noktalara dikkat edilmesi gerekir.

İnek Sütü Nasıl Kaynatılmalıdır?

Süt kaynatılmadan önce bir tülbent ya da ince gözenekli bir temiz bez yardımıyla süzme işlemi uygulanarak partiküllerin den tamamen arındırılmalı ve ardından mekanik olarak temizlenmesinin sağlanması gerekiyor.

Süt koymak için geniş ve temiz bir tencere tercih etmeli ve tencerenin içerisine su ile beraber çalkalamalı ve ardından tencereye yapışması tamamen engellenmelidir.

Sütün ısıtılması için ideal sıcaklık 70 Derece olarak bilinmektedir sütün içerisinde bulunan besin değerlerinin kaybolmaması için bu sıcaklığa geldiği zaman altı kısılarak sıcaklık tekrar kontrol altına alınmalı ve ısıtma işlemi 15 ile 20 dakikaya kesinlikle geçmemelidir.