İğdenin Yararları

Birçok iklim özelliğine uyum sağlayabilen iğde ağacı Anadolu’nun birçok bölgesinde yetiştirilebilmektedir. Fakat özellikle İç Anadolu Bölgesi ile Güney Doğu An..

Birçok iklim özelliğine uyum sağlayabilen iğde ağacı Anadolu’nun birçok bölgesinde yetiştirilebilmektedir. Fakat özellikle İç Anadolu Bölgesi ile Güney Doğu Anadolu bölgesinde en fazla şekilde yetiştirilmektedir.

Bunun en önemli nedeni ise iğde ağacının erozyonu önlemesidir. Bu sebeple de tarım arazilerine özellikle iğde ağaçları ekilmektedir. Vitamin bakımından da oldukça zengin olan iğdenin Japon, kuş ve Sulta gibi türleri bulunmaktadır. Bahçelerde çit bitkisi olarak da kullanılan iğde yemiş olarak tüketildiği gibi yaprakları da çay olarak tüketilmektedir.

İğdenin faydaları oldukça fazla olmakla birlikte bazılarını sıralayabiliriz.

Kadifemsi bir yapısı olan ve kalın bir kabuğu bulunan iğde C vitamini bakımından son derece zengindir. Soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıklarda doğal ilaç olarak alınabilir ve kısa sürede de etkisini gösterir.

İshal için şifa kaynağı olan iğde, bağırsak bozukluklarına çok iyi gelmektedir.

Bal ile karıştırılarak macun yapılan iğde cinsel iktidarı güçlendirmek ve doğal bir afrodizyak olmaktadır.

İğde yaprağı ve kendisi gibi çekirdeği de işe yaramaktadır. İğde çekirdeklerini kaynatarak yapacağınız çaylar boşaltım sistemini desteklemekte ve böbrek rahatsızlıklarına da iyi gelmektedir.

Siyah nokta, akne, yağ bezesi, sivilce gibi cilt sorunlarında kullanılmaktadır.
İğde çiçeği ise zihni açan ve metabolizmayı hızlandıran bir işleve sahiptir.

Sindirimi oldukça kolaylaştıran iğde çekirdeği çayı bağırsakların rahatlamasını sağlayacak ve tüm bağırsak sorunlarına karşı koruma sağlayacaktır.

Kusma veya mide bulantısı durumlarının geçmesinde iğde meyvesi yenir.

İdrar tutamama gibi problemlerde düzenli şekilde tüketilecek olan iğde idrara çıkmayı düzenleyecek ve idrar tutamama durumunu tamamen giderecektir.

Egzama ve sedef gibi rahatsızlıklarda iğde çekirdeğinden yapılan çay tüketmek etkili olmaktadır.
Ağız pasını gideren iğde ağızda mayhoş bir tat bırakır ve meyve olarak da lezzetli bir yemiş olmaktadır.

İğde özellikle kış aylarında tüketildiğinde enerji verecek ve bağışıklığı güçlendirerek oldukça etkili bir sistem oluşturacaktır. Fakat her şeyin fazlası zarar olduğu gibi çok iğde tüketme durumunda kabızlık gibi sorunlar oluşmaktadır.

Ayrıca iğdeyi yerken de dikkat etmelisiniz. Tüylü ve kuru bir yemiş olan iğde tüketilirken boğaza takılmakta ve yutkunma problemi olmaktadır.