Göz Tansiyonu (Glokom) Nedir?

Göz tansiyonu oldukça önemsenecek hatta geç fark edildiğinde ya da tedavide gecikildiğinde görme kayıplarına neden olan bir göz rahatsızlığıdır. Glokom yani gö..

Göz tansiyonu oldukça önemsenecek hatta geç fark edildiğinde ya da tedavide gecikildiğinde görme kayıplarına neden olan bir göz rahatsızlığıdır.

Glokom yani görme sinirinin hasarı sonucu oluşan durum için kullanılan bir terimdir. Göz tansiyonun sebebi göz içindeki basıncın yükselmesidir.

Görme sinirinin dolaşımının bozulduğu, doku zafiyeti veya yapısal bozuklukların oluştuğu durumlarda görme siniri basınca daha hassas bir duruma gelir ve hasar gelişimi yaşanabilir. Glokomun sebepleri göz içinde gözün fonksiyonları için gerekli olan gözyaşı sıvısının boşalamamasına bağlı olarak göz içinde basınç yükselerek göz içinde bulunan sinir hücrelerine zarar verir.

Göz tansiyonu belirtileri arasında sıkça görülen sabah kalktığınızda sürekli yaşanan bağ ağrıları, bulanık görme, ışık halkaları görme, dikkatli televizyon bilgisayara, telefon, gazete ve kitap gibi objelere bakıldığında gözde hissedilen ağrılar oluşmaktadır. Glokom çeşitlilik gösteren bir hastalıktır. Açık açılı glokom, normal basınçlı glokom,açı kapanması glokom, pigmenterglokom,neovasküler glokom, çocuklarda görülen glokom,oküler hipertansiyon olarak çeşitlendirilmiştir.

Glokom riskini sebep olan etmenler arsında genetik yatkınlık, yaş olarak 35 yaş ve üstü, şeker hastalığı, kansızlık, kan basıncındaki ani değişiklikler, yüksek miyop, yüksek hipermetropi, migren oluşumu, uzun süre kullanılan kortizon içerikli ilaçlar, göz yaralanmaları göz tansiyonuna sebep etmenler olarak sıralanabilir. Bu risk faktörlerini taşıyan kişiler göz tansiyonu yaşamak için sürekli hekim kontrolünde olmalıdırlar yani erken teşhis bir kez daha önem kazanmaktadır.

Görme kaybının miktarını gösteren görme alanı, görme siniri ve sinir lifi analizi yapan OCT: optik sinir tomografisi, HRT: sinir lifi analizi cihazları kullanılarak glokom teşhisi konulmaktadır.

Tedavisinde ise ilaç tedavisi olarak damlalar kullanır. Damlalar sayesinde basınç düşürülür. Fakat bazı durumlarda basınç ilaç tedavisine yanı vermez ve yükselme tekrar eder hastada görme kaybı artıyor ve göz tansiyonu düşmüyorsa lazer tedavi yöntemleri denenir.

Özelliklede açık açılı glokomda tıkanıklığın olduğu trabeküler bölgeye küçük delikler açılarak tedavi kesilmezse bile damla sayı ve sıklığı azaltılabilir.

Göz tansiyonu tedavisinde ilerlemiş vakalarda ise cerrahi işlem önerilmektedir. Gözün beyaz tabakasında küçük bir delik açılarak yapılan işlem göz içi sıvısının bu küçük delikten boşaltılmasıyla gerçekleştirilir. Genelde kesin tedai olarak belirtilen cerrahi işlem sonrasında bazı hastalarda tekrar etmesi olasılığı olduğu için hasta belli zaman aralıklarıyla kontrol edilir.