Derin Dondurucuda Hangi Sebzeler Saklanabilir

Her mevsim bize kendi meyve ve sebzelerini sunar. Zamanında yenilmesi güzel olan meyve ve sebzeleri bazen mevsimi geçince de yemek isteriz. Marketlerde başka ü..

Her mevsim bize kendi meyve ve sebzelerini sunar. Zamanında yenilmesi güzel olan meyve ve sebzeleri bazen mevsimi geçince de yemek isteriz. Marketlerde başka ülkelerden getirilen veya seralarda yetiştirilen sebzelere rast gelebilirsiniz. Fakat hem fiyat bakımından hem de sağlık bakımından endişe duyarız.

Peki, ne yapmalı? Mevsimi geçince sebzeleri saklamanın yolları nedir? Bozulmadan hangi sebzeler saklanılabilir? Bu soruları yanıtlayarak size bazı tavsiyeler vermek isteriz.

Sebzeleri saklamanın en eski yolu şüphesiz onları konserve yapmaktır. Konserve yapmanın eksi tarafları çoktur. Bolca kaynatılarak yapılan konservelerde sebzeler vitaminlerini kaybeder. Herkes konserve yapamaz, yanlış yapılan konserveler zehirlenmelere bile yol açabilir. Sebze saklamanın diğer yolu onları kurutmaktır. Fakat bu işte de acemilik yaşayabilirsiniz. Sebzeleri istediğiniz mevsimde tüketebilmenin en kolay yolu onları derin dondurucuda tutmak.

Her sebzeni derin dondurucuda saklamak mümkün değildir. Örneğin soğanı derin dondurucuda saklarsanız bozulur. Bazı sebzeleri derin dondurucuda saklamak için onları şoklamak gerekiyor. Aksi halde bozulma ihtimalleri yüksek. Böyle sebzeler sırasına pırasa, lahana gibi sebzeler girer. Çoğu sebze kokmağa başlar.

Bazı sebzeler ise aşırı yer kaplar.
Eğer sebzeleri derin dondurucuda saklamak istiyorsanız ilk önce onları yıkamanız gerek. Biber gibi sebzeleri yıkadıktan sonra çekirdeklerini de temizlemelisiniz. Uzun halde doğrayarak buzdolabı poşetine koyarak derin dondurucuda saklayabilirsiniz. Poşet veya plastik kap kullanmadan sebzeleri derin dondurucuya atmayınız.

Bu bir poşete 3 kg sebze doldurarak tutmak anlamına gelmez. Her yemekte kullanabileceğiniz kadar sebzeni poşetlere yığınız. Çünkü sürekli derin dondurucudan çıkarıp tekrar derin dondurucuya koyarsanız sebzeler bozulur. Baklalı sebze türleri ister haşlanarak, isterse de kur halde poşetlere doldurularak derin dondurucuda saklanılabilir.

Salatalık saklanmaya uygun değildir, fakat domates küp halimde doğranarak uzun süre kalabilir. Sivri biber, havuç gibi sebzeler soğuk ortama dayanıklı olduğundan derin dondurucuda yaklaşık bir sene saklanılabilir.

Dereotu, kişniş, maydanoz gibi yeşillikler de yıkanılarak doğranmış şekilde plastik kaplarda uzun sürü derin dondurucuda kalabilir. Unutmayın ki, olgun ve artık sertliğini kaybetmiş sebzeler derin dondurucuda saklanmağa uygun değildir. Kokuları bir birine sinebilecek sebzeleri bir poşette derin dondurucuya koymayın.