Ben Neden Olur?

Ben Neden Olur 40’ın üzerinde ben bulunan vücutların risk taşımama ihtimalinin yüksek olmasına karşın yine de dermatolojik muayene olmalarında fayda görüyoruz.

Ben Neden Olur Tıbbi terimlerde nevüs olarak anılan fakat halk arasında ben olarak bilinen kahverengi benekler vücudumuzun her noktasında karşımıza çıkabilir.

Hatta bazen hiç olmayacak noktalarda görebileceğimiz gibi hemen kulağımızın yanında, parmağımızın üstünde, tam yüzümüzün ortasında dahi varlıklarını görebiliriz.

Herkesin merak ettiği o soruya, yani benler neden oluşur sorusuna geldiğimizde ise tamamen cildimizdeki renk pigmentlerinin bizlere sunduğu bir armağan diyebiliriz. ?

Genetik yönü olmakla birlikte farklı dış etkilerinde buna sebebiyet verebileceğinden bahsetmek gerekiyor.

Oval ya da düz şekilleriyle gördüğümüz benler genetik yapıda olduğunda doğduğumuz anda bize karakteristik bir imaj çizer. Her bebeğin vücudunda görülebilecek bu benler insan hayatı boyunca yenileriyle çoğalabilir.

Ortalaması ise bir vücut için 10 ile 40 gibi geniş bir skalayı kapsar. 40’ın üzerinde ben bulunan vücutların risk taşımama ihtimalinin yüksek olmasına karşın yine de dermatolojik muayene olmalarında fayda görüyoruz.

Renk pigmentlerinin kökünü oluşturan melanosit ile birlikte beliren benler çoğu zaman her insanın genetik yapısında kodludur. Dolayısıyla sonradan çıkması da doğuştan olması doğal yollarla açıklanabilir.

ben neden olur

Genetik yollarla bulunan benler

Anne ve babanın ben oranının doğrudan çocuğa geçeceğinden ötürü bunun genetik yapıda var olan bir durum olduğu kanıtlanmıştır.

Bunun dışında güneş ışınına maruz kalındığında zararlı bir oluşuma sebebiyet vermesi mümkündür. Bunun da genetik olarak risk oranı bazı kişilerde daha fazladır.

Yapılan araştırmalarda da kalıtımsal olarak kızıl saç ve beyaz tene sahip olan kişilerin bu noktada daha dikkatli olmaları gerekir.

Güneşin Zararlı Etkileri

UVA ve UVB ışınlarından korunmadığınız takdirde ergenlik döneminde vücudunuzun ben sayısı muhtemelen ikiye katlanacaktır.

Ortalama olarak her genç 20 farklı noktada ben oluşumuna şahit olur.

Bazen ufak bazen ise gereğinden büyük ben oluşumları dikkat çekebilir. Burada var olan benlerin mutasyonu da söz konusudur.

Normal şartlarda zararsız oluşumlar olarak görülmelerine rağmen MC1R ismi verilen bir gen yapısının zararlı, kanser riski taşıyan ve insan hayatını tehdit eden unsurlar barındırdığını söylemeliyiz.

Ben Zararlı Mıdır

Ben Zararlı Mıdır?

Herhangi bir zararı olmayan benlerin vücudumuzda olup olmaması aslında net olarak bize bir kazanç ya da kayıp sağlamaz.

Hatta bilimsel açıdan ben sayısında farklılık görülen kişilerde herhangi bir özellik saptanmamıştır. Ancak yine de fazla bene sahip olan kişilerin ben yapısının değişimiyle kanser riski taşıyabilme ihtimali üzerinde durulduğunu vurgulamakta fayda var.

Zira günümüzde kanserin yayılış hızı her zamankinden daha yüksekken zararlı pigmentlerin başımıza açacağı belalardan yalnızca bir tanesi bu olabilir!

Güneş ışığının zararlı yönlerinin tetiklediği bu kanserli ben yapıları genetik faktörlerin yükselttiği risklerle çok daha önemli bir noktaya ulaşabilir.

Bu yüzdendir ki vücudunuzda aşırı büyümüş bir ben, son dönemlerde değişiklik gösteren ve şeklinde farklılaşma gördüğünüz bir ben görürseniz mutlaka uzman bir cilt uzmanına başvurunuz.

Benler Kaybolabilir Mi

Benler Kaybolabilir Mi?

Benler dönem dönem küçülebilir, şekli değişebilir hatta renk değiştirebilir. Bu sizin cildinizin yapısıyla, son dönemlerde maruz kaldığınız beslenme alışkanlıkları ya da dış faktörlerin hacmiyle oluşabilecek bir durumdur.

Risk altında olduğunuzu hissetmenizi sağlayacak bir değişim söz konusuysa uzman bir destek en doğru karar olacaktır.

Kanser gibi zararlı hücreler barındıran, bunun yanı sıra da bazı zamanlarda görüntü açısından estetik olmayan benler sizin hayatınızda önemli bir rol oynayabilir.

Bazı kişilerde ise tamamen görsellik açısından benler nasıl kaybolur algısı oluşur. Görüntü olarak benlerin karşı tarafa hoş bir manzara sunmadığını düşünürler.

Günümüz teknolojisi ise lazerle ben silme gibi uygulamaları başarıyla uygularken doktorların bilinçsizce operasyonlara girmeme konusunda hastalarını uyardıklarını söylemeliyiz.