Abdest Hangi Sırayla Nasıl Alınır? Abdest Sırasında Hangi Dualar Okunur?

Müslümanlar olarak, farz namazları kılmadan önce abdest almamız gerekir. Ancak bu esnada şeytan, bizi yolumuzdan çevirmek için aklımıza olmayacak şeyler sokmaya çalışır. Tam bu sırada ‘Acaba abdesti doğru sıralama ile mi aldım?’ sorusu akıllara gelir. Eğer doğru sıralamayı bilirseniz, böyle düşüncelere kapılmadan namazınızı kılmaya başlayabilirsiniz. Abdest alırken sıralama nasıl olmalıdır? Hangi duaları okumalıyız? Yıkadığımız her bölge için neler söylemeliyiz?

Abdestin Müslümanlar için ne kadar önemli ve değerli olduğunu Allah’ın Resulü, bir hadisinde ümmetine şu şekilde aktarmıştır: “Şüphesiz ki ümmetim, o kaçınılmaz gün geldiğinde, düzenli abdest aldıkları için vücudunun o bölgeleri (el, yüz, ayak) ışıldayacak ve ahirete o şekilde çağrılacaklardır.

Kudretinizin yettiği ölçüde sürekli abdest alın ki yüzünüz ay gibi parlasın. Ahiret zamanı geldiğinde, dolunayın parlaklığında, ışıldayan bir hâlde, Rabbinin huzuruna çıkmak isteyen müminler, ibadetlere ilk adımı atmadan önce abdestlerini sünnete uygun en iyi şekilde almaları gerekmektedir.

Abdest alma ile ilgili bir diğer çok değerli hadis-i şerif şöyledir: “Herhangi bir mümin, uykudan uyandığı an abdest almalı ve 3 kez burnunu sümkürmelidir. Çünkü şeytan, o kişinin genizlerinde geceleri konaklar.

Asr-ı Saadet’teki Müslümanlar, devamlı abdest alarak, farz olan ve olmayan tüm namazlar için tekrar abdest almanın değerini çok iyi bilirlerdi. Zira Allah’ın Resulü bir gün Hz. Bilal’e gelerek şöyle demiştir: “Bilal! Sen nasıl bir iyi amel işledin ki benden önce cennete girmeye hak kazandın? Geceleyin rüyalarımda cennete adım attığım zaman senin ayakkabılarının sesini ilk duyuyorum.

Bu sorunun üzerine Bilal, Peygamber Efendimiz (s.a.v)’e şu yanıtı verdi: “Allah’ın Resulü, ben ne zaman ezan ile namaza çağırılsa, öncesinde hiç aksatmadan 2 rekât namaz kılarım. Eğer ki herhangi bir nedenden dolayı abdestim bozulursa hemen tazelerim. Abdest tazelendikten sonra namaz vakti olmasa bile, Rabbimin hakkı var diye düşünür ve 2 rekât namaz kılarım.” Allah’ın Resulü de “İşte bu iki neden, Bilal’i cennete benden önce götürdü” buyurmuştur.

Abdest Nasıl Alınır? Erkekler ve Kadınlar Abdest Alma Şekli

Abdest almadan evvel giysilerinizi sıyırın ki hiçbiri ıslanmasın. Niyet ettikten sonra Euzu Besmele çekilerek abdest almaya başlanır.

abdes-nasil-alinir-eller-yikalama
İlk olarak el yıkanır

İlk olarak el yıkanır. Kıyafetinizi dirsek bölgenizin de arkasına kadar itip 3 kere ellerinizi su ile temizleyin. Yüzük varsa öncesinde çıkarın çünkü parmakların her bir noktasına su değmelidir. Parmak aralarını da yıkamayı ihmal etmeyin. 

abdes-nasil-alinir-agza-su-alma
İkinci olarak ağza su alınır.

İkinci olarak ağza su alınır. Sağ elinizi acın ve hafif oval yaparak su doldurun. Üç sefer de ağzınızı su ile doldurup çalkalayın ve tükürün. 

abdes-nasil-alinir-burna-su-cekme
Üçüncü olarak burnunuza su çekin.

Üçüncü olarak burnunuza su çekin. Aynı şekilde yine sağ avucu yuvarlak yaparak su dolduruyoruz ve 3 sefer suyu burnumuza alarak sümkürmemiz gerekiyor. Ucundan az  su değirmeyin, dolu bir şekilde bütün burnunuza çekin .

abdes-nasil-alinir-yuz-yikama
Dördüncü olarak yüz yıkanır.

Dördüncü olarak yüz yıkanır. İki elinizi birden açın ve avucunuza su doldurun. Saçların başlangıç noktasını, kulak memesi ve çenemizin altı da dahil olmak üzere üç kere tekrarlayın. 

abdes-nasil-alinir-sag-sol-yikalama
Beşinci olarak sağ ve sol kol yıkanır.

Beşinci olarak sağ ve sol kol yıkanır. İlk olarak sağ sonra da sol kolumuzun her noktasını dirsek dâhil üç sefer yıkamalıyız. Ellerinizle ovuşturmayı da ihmal etmeyin. 

abdes-nasil-alinir-bas-mes-etme
Altıncı olarak baş kısmı meshedilir. 

Altıncı olarak baş kısmı meshedilir. Sağ elinizi yıkayın ve avuç içiniz ile başınızın tepesini meshedin, tepe noktasından başlayıp bir kere yeterlidir. (1/4’ü su ile temas etmelidir)

abdes-nasil-alinir-kulaklari-yikama
Yedinci olarak kulaklar yıkanır.

Yedinci olarak kulaklar yıkanır. Yine sağ elinize suyu değirin, işaret parmağınızı kulaklarınızın içini, baş parmak ile dış kısmını su ile yıkayın. Sol elle de aynı şekilde sol kulak için tekrarlayın. 

abdes-nasil-alinir-boyun-yikama
Sekizinci olarak boyun yıkanır. 

Sekizinci olarak boyun yıkanır. Ellerinizi tekrar yıkamanızın lüzumu yoktur, orta, yüzük ve serçe parmağın tersiyle boyun bölümünü meshedin.  

abdes-nasil-alinir-sag-sol-ayak-yikama
Dokuzuncu olarak sağ ve sol ayak yıkanır.

Dokuzuncu olarak sağ ve sol ayak yıkanır. Kıyafetimizin paçalarını katladıktan sonra önce sağ sonra sol ayağınızı 3 sefer topuklar dahil olmak üzere güzelce yıkayın. Parmak aralarını da ihmal etmeyin. 

Abdest Sırasında Farz Sünnet ve Mekruh Olan Davranışlar Nelerdir?

Abdestin Farz Olan Davranışları

Yüzü, elleri, kolları dirseklere kadar yıkamak, başın 1/4’lük kısmını bir seferlik mesh etmek, sağ ve sol ayağı bir kere topuk dâhil yıkamak farzdır.

Abdestin Sünnet Olan Davranışları 

  1. Her işteki gibi niyetle başlamak, 
  2. Euzu besmeleyi ihmal etmemek, 
  3. El ve kolları üç sefer su ile temizlemek, 
  4. Hem ağız içine hem de buruna su almak,
  5. Misvak ile ağız ve diş temizliği sağlamak,
  6. Sakalı olanlar için onu da suyla temizlemek, 
  7. Parmak aralarını da ovarak temizlemek, 
  8. Baş ve boyun kısmının meshedilmesi, 
  9. Abdeste her daim sağ uzuvlardan başlamak. 

Abdest Alırken Mekruh Olan Davranışlar

Burun temizleme aşamasındaki sümkürme işlemi sağ elle yapılırsa mekruhtur. Ayrıca, üç sefer yıkanması gereken organları az ya da çok temizlemek de mekruh sayılır. Yüz yıkanırken çarpma şeklinde temizlemek, suyu boşa harcamak, abdest alırken biriyle veya kendine konuşmak, sünnet olanları gerçekleştirmemek de abdestin mekruhları arasındadır. 

Abdest Hangi Sırayla Nasıl Alınır? Abdest Sırasında Hangi Dualar Okunur?
Abdest Hangi Sırayla Nasıl Alınır? Abdest Sırasında Hangi Dualar Okunur?

Abdest Alma Sırasında Hangi Dualar Okunur? Her Aşaması için Dua

Yapılacak aza ardından ALLAH’ın Resulüne salavat getirmek faziletli bir davranış olacaktır. 

Sağ el temizlenirken: Rabbim! Yaptığın iyiliklerin yazıldığı amel defterini doğru olan sağ elime vermeyi nasip et ve hesap sorarken kolaylaştır.

Sol el temizlenirken: Rabbim! Yapılanların yazıldığı defterimizin sol elimizden bulunmasına müsaade etme. Arka taraftan da verdirme.  

Ağzı su ile çalkalama aşamasında: Rabbim! Yüce Kitabımızdaki bütün ayetleri okuyabilmem için bana destek ol. Sürekli seni hatırlamam, Sana şükür etmem ve en iyi ibadetleri gerçekleştirmek için desteklerini bu kulunda eksik tutma. 

Burun temizleme aşamasında: Rabbim! Cennetin o muhteşem kokusunda bana da nasip et. 

Yüz yıkama aşamasında: Rabbim! Yüz bölgemizin siyah ve beyaz olduğu o gün bu kulunun yüzünü ak yapmayı nasip et. 

Başın çeyreği mesh edilirken: Rabbim! Arş gölgesi dışında gölgelerin yer almadığı zamanda bu kulunu Arş gölgesinde tut. 

Kulak kısmı mesh edilirken: Rabbim! Bu kulunu Senin kurallarına uyan iyi kullar arasında tut. 

Boyun mesh edilirken: Rabbim! Bu kulunu cehennemin o fena ateşinden koru. 

Sağ ayak yıkama aşamasında: Rabbim! Ayakların sabit olmadığı zamanlarda bu kulununkileri sabit tut. 

Sol ayak yıkama aşamasında: Rabbim! Bu kulunun günahlarını affet. İşimi, çabalarımı şükürlerime yaraşır kıl. Ticaret yaparken işlerin kötü olmadığı dengeli kıl. 

Abdest Sonrası Hangi Dualar Okunur? Abdestle ilgili Hadisler Nelerdir?

Hangi mümin abdestini tamamlar ve ardından: “Sübhanekellahümme ve bî-hamdike eşhedü ellâ ilahe illâ ente esteğfiruke ve etubu ileyk.” Diye zikrederse temiz beyaz bir kâğıda yazı olarak dökülür, ağzı mühürlenir ve o kaçınılmaz güne gelinceye kadar açılmaz. 

Başka bir rivayete göre: Hangi mümin eğer abdesti tamamladığında 3 sefer: “Eşhedü enla ilahe illallah” diye zikrederse anne rahminden ilk çıktığı zamanki kadar günahsız olmadığı sürece abdestinden kalkmaz. 

Diğer bir rivayette: Hangi Müslüman, en iyi şekilde abdestini tamamlarsa ve ardından: ”Rabbimin dışında ilah yoktur. Şüphesiz ki O Birdir, O’nun bir benzeri daha yoktur. Rabbim! Bu kulunu tövbeyi dilinden düşürmeyen ve tam anlamı ile arınan kullarından kıl.” Dediği zaman Rabbi o kulu için 8 cennet kapısını da aralar ve o kul hangi kapıdan istiyorsa oradan giriş yapar. 

Hz. Enes rivayetine baktığımızda Peygamber Efendimiz (s.a.v): “Hangi Müslüman kardeşimiz abdestin ardından Kadir suresini bir kere söylerse sıddık kullar arasına girer, 2 sefer tekrar ederse o kul şehirler divanından olur, 3 sefer tekrar ederse Rabbi o kulunu Elçilerinin bulunduğu cem mevkiine taşır. ”